Taimetoitluse leebeima vormi poole olime elukaaslasega liikunud õigupoolest juba mõnda aega. Selle leebeima vormi all pean silmas menüüd, kus lubatud ka vähesel määral piimatoodete ja munade söömine ning vahetevahel ka kala. Annan endale sellegipoolest aru, et parma sink, pardifilee ega tallekarree ei kao mu toidulaualt igaveseks, kuid mõne aasta saan ehk ilma nende hõrgutisteta hakkama. Ja ma ei kavatse minestada, kui mõnel peolaual on end taignasse ära peitnud kolesterooli kergitav krevett, ega välja sülitada sünnipäevalapse südamega tehtud quiche lorraine’i, kui peenike peekoniriba hamba alla jääb, sest tegemist ei ole religioosselt puristliku ettevõtmisega. See on lihtsalt järjekordne samm parema tervise ja väiksemate valudega vanaduse poole. Jah, kui ainult see tofu-monopol Eestis mööda saaks ning bataat nii narrilt kallis poleks.
Spinatipannkoogid kolme jahugaVaja läheb

8 palli külmutatud spinatit sulatatuna 200 ml vees
200 ml maitsestamata jogurtit
2 muna
1 tl (mitte kuhjaga) küpsetuspulbrit
2 sl tatrajahu
2 sl rukkijahu
2 sl täisteranisujahu
maitsestamiseks soola või sojakastet
sorts õli praadimiseks

Nende ülilihtsate ja imetoreda värviga soolaste pannkookide tegemiseks pane kõik ained kannmikserisse. Tõsta tainas kulbiga õliga määritud pannile ja kuna tainas on parajalt paks, sellise paksu jogurti moodi, siis lükka julgelt mööda panni põhja ühtlaselt laiali.

Paku koos jääsalati, ja marineeritud ingveriga. Kui tahad tõhusamat hommikusööki, keera koogi vahele kodujuustu, avokaadoviile või paar viilu toorest lõhet.Tangu-oa kotletidVaja läheb

1 purk valgeid või punaseid ube soolvees
1 muna
2 kl keedetud tangu
2–3 küüslauguküünt
1 tšillipiprakaun
1 sellerivars
1 punane sibul
1 sl kappareid
3 sl hirsihelbeid
3 sl kaerakliisid
2 sl riivjuustu (parmesani)
maitsestamiseks sojakastet
õli praadimiseks

Valmistamiseks

keeda tangud, kurna üleliigne vesi ja lase jahtuda. Tangu võid asendada kinoaga ja saad pisut eksootilisema taimse kotleti, ubade asemel võid aga kasutada läätsesid, samaväärsete taimsete proteiinide allikat.

Tambi oad laisalt pudruks. Haki sibul, tšillikaun, kapparid, sellerivars ja küüslauk nii peeneks, kui saad, prae supilusikatäie õliga pannil läbi, et sibul pisut pehmeneks ja maitsed seguneksid. Sega kõik koostisosad suures kausis kokku. Timmi jahuga — kui tundub, et tulemus on liiga vedel.

Pihkude vahel vormi kotletid. Märja käega saab kotlette paremini vormida, muidu hakkavad ikka käe külge kinni. Mina neid jahus ei paneeri. Naudi soojalt vürtsikapsaga või pista hommikul leiva vahele väikese sinepi ning paprika- ja tomativiiluga.Vürtsikas punane kapsasVaja läheb

1 punane sibul
4 väikest kodumaist taliõuna
veerand punast kapsast
1 kaneelikaun
2 cm tükk ingverit, peeneks hakitud
õli praadimiseks

Valmistamiseks

viska esimesena vokipannile sibul ja ingver, prae vähese õliga mõni minut, ­lisa peeneks hakitud kapsas. Lase kapsast kuum läbi, lisa tükeldatud ja kooritud õunad. Vala pannile niipalju keeva vett, et see kataks kapsa-õuna segu. Hauta tasasel tulel, kuni kapsas veel krõmps, aga õunad lagunenud pudruks. Enne serveerimist võta kaneelikaun välja. Ingveri vürtsikus annab eriti hästi tunda suisa järgmisel päeval.