Tervislikke taimetoite
Toidupoes saab nüüd paar reavahet rõõmsasti vahele jätta ning parkida käru pikemaks ajaks värskete ning kuivatatud puu- ja juur-, tera- ja kaunviljade väljapaneku juurde. Eks oma rolli mängis otsuse tegemisel ka pikkade pühadega kaasnenud ühekülgne ning roiutav toidulaud. Olen olnud eluaeg vanemate ja vanavanemate rõõmuks eeskujulik lihasööja, kes pistab tänulikult nahka nii süldipeki, praekapsale maitset andma torgatud suitsupeki kui ka tundide kaupa ahjus haudunud suus sulava seapraepeki, aga ühel heal hetkel kaalub infarkti-riski maandamine tubli-olemise soovi üles. Seda võib vist ka täiskasvamiseks nimetada. Nali naljaks, tegelikult peaksid veresooni ummistava loomarasva tarbimisega ettevaatlikud olema ennekõike inimesed, kellel kolesterool on juba kõrge ja südame-veresoonkonna haigustega perekonnas kokkupuuteid olnud.
■8 palli külmutatud spinatit sulatatuna 200 ml vees
■200 ml maitsestamata jogurtit
■2 muna
■1 tl (mitte kuhjaga) küpsetuspulbrit
■2 sl tatrajahu
■2 sl rukkijahu
■2 sl täisteranisujahu
■maitsestamiseks soola või sojakastet
■sorts õli praadimiseks
Nende ülilihtsate ja imetoreda värviga soolaste pannkookide tegemiseks pane kõik ained kannmikserisse. Tõsta tainas kulbiga õliga määritud pannile ja kuna tainas on parajalt paks, sellise paksu jogurti moodi, siis lükka julgelt mööda panni põhja ühtlaselt laiali.
Paku koos jääsalati, ja marineeritud ingveriga. Kui tahad tõhusamat hommikusööki, keera koogi vahele kodujuustu, avokaadoviile või paar viilu toorest lõhet.Tangu-oa kotletidVaja läheb
■1 purk valgeid või punaseid ube soolvees
■1 muna
■2 kl keedetud tangu
■2–3 küüslauguküünt
■1 tšillipiprakaun
■1 sellerivars
■1 punane sibul
■1 sl kappareid
■3 sl hirsihelbeid
■3 sl kaerakliisid
■2 sl riivjuustu (parmesani)
■maitsestamiseks sojakastet
■õli praadimiseks
Valmistamiseks
keeda tangud, kurna üleliigne vesi ja lase jahtuda. Tangu võid asendada kinoaga ja saad pisut eksootilisema taimse kotleti, ubade asemel võid aga kasutada läätsesid, samaväärsete taimsete proteiinide allikat.
Tambi oad laisalt pudruks. Haki sibul, tšillikaun, kapparid, sellerivars ja küüslauk nii peeneks, kui saad, prae supilusikatäie õliga pannil läbi, et sibul pisut pehmeneks ja maitsed seguneksid. Sega kõik koostisosad suures kausis kokku. Timmi jahuga — kui tundub, et tulemus on liiga vedel.
Pihkude vahel vormi kotletid. Märja käega saab kotlette paremini vormida, muidu hakkavad ikka käe külge kinni. Mina neid jahus ei paneeri. Naudi soojalt vürtsikapsaga või pista hommikul leiva vahele väikese sinepi ning paprika- ja tomativiiluga.Vürtsikas punane kapsasVaja läheb
■1 punane sibul
■4 väikest kodumaist taliõuna
■veerand punast kapsast
■1 kaneelikaun
■2 cm tükk ingverit, peeneks hakitud
■õli praadimiseks
Valmistamiseks
viska esimesena vokipannile sibul ja ingver, prae vähese õliga mõni minut, lisa peeneks hakitud kapsas. Lase kapsast kuum läbi, lisa tükeldatud ja kooritud õunad. Vala pannile niipalju keeva vett, et see kataks kapsa-õuna segu. Hauta tasasel tulel, kuni kapsas veel krõmps, aga õunad lagunenud pudruks. Enne serveerimist võta kaneelikaun välja. Ingveri vürtsikus annab eriti hästi tunda suisa järgmisel päeval.