Dim sum’id aasiapäraste täidistega

Tainaks läheb vaja

300 g kartulitärklist
150 g nisutärklist
umbes liitri jagu vett
sorts õli
soola

Valmistamiseks

sega omavahel kartuli- ja nisutärklis ning hakka jaokaupa lisama kuuma vett. Sega hoolikalt, kuni tekib pudrutaoline mass. Seejärel lisa natuke õli ning pidevalt sõtkudes lisa vähehaaval veel pisut nisutärklist, kuni tainas muutub voolitavaks. Dim sum’i tainast valmistatakse suuresti tunde järgi, kuna tainas on tundlik. Aasia kokad jäävad retsepti kogustest rääkides kidakeelseteks.

Krevetitäidiseks

50 g puhastatud krevette
15 g vesikastaneid
10 g varssellerit
15 g porgandit
Kalatäidiseks
60 g valge kala fileed
25 g vesikastanit
10 g rohelist sibulat
soola


Seenetäidiseks

30 g värsket hiina lehtnaerist (pac-choi)
20 g shitake seeni
20 g austerservikuid
20 g šampinjone
pool punast tšillipiprakauna (seemned kindlasti välja võtta!)
näpuotsaga kartulitärklist

Köögiviljatäidiseks

30 g porgandit
20 g vesikastaneid (Mati Piprapood)
20 g shitake seeni
20 g austerservikuid
kartulitärklist

Valmistamiseks

tükelda köögiviljad hästi peeneks ja voki kuumal pannil mõni minut. Seejärel lisa pisut kartulitärklist (või tärklise ja vee segu), et täidis muutuks paksemaks ja seda oleks hõlpsam tainasse vormida. Maitsesta soolaga.

Rulli tainast ümarad õhukesed kettad ja tõsta neile jahtunud täidis. Tainaservad vajuta omavahel korralikult kokku. Valmisvormitud dim sum’e auruta viis minutit bambuskorvis või aurukapis. Kodustes tingimustes saab dim sum’e edukalt küpseks aurutada ka suurel sõelal, mis on tõstetud keeva veega kastruli kohal. Aurutamine võtab aega umbes viis minutit.


Kala- ja krevetitäidistega dim sum’ide valmistamiseks

haki kõik komponendid hästi peeneks ja maitsesta vastavalt soovile. Toores täidis tõsta lamedaks rullitud tainaportsjonile ning vajuta tainaservad omavahel nutsakuks kokku. Valmisvoolitud dim sum’e auruta umbes viis minutit aurukapis või potis sõelal.

Dim sum’e serveeri koos magusa tšilli- või ploomikastmega. Parimad on Lee Kum Kee kastmed (saadaval Stockmanni vastas keldris asuvas Mati piprapoes), aga ka Santa Maria kastmed on head. Lisandiks sobivad vokitud köögiviljad.