25.04.2008, 00:00
Tervislikud maitsetaimed võib ka ise kasvatada
Maitserohelise kasvatamiseks ei pea olema aeda ega rõdugi – piisab mullapotist köögiaknal või lauanurgal.
Värsket kraami ja maitserohelist saab kaubandusvõrgus kätte
kogu aasta. Ent kevadel ilmuvad lettidele pisikesed pakikesed, seemned sees.
Muudkui võta ja kasvata!
Mida aga valida ning kasvama läinud
rohelise vohamisega ette võtta? Siinkohal väike ülevaade
levinumatest maitsetaimedest, mille kasvatamine kellelgi üle jõu ei
peaks käima.
Ise rohelise ilu loomine võiks
toitumislehekülgede asemel vabalt täita ka näiteks
lõõgastuse külgi – näppupidi mullas asjatamine on
suurepärane stressileevendaja, mis mõtted probleemidelt kiiresti
eemale juhib.
Lihtsaim lauapealne aed
Konkurentsitult lihtsaim on roheliste sibulapealsete kasvatamine, mis on
jõukohane isegi mõneaastasele lapsele.
Tuleb lihtsalt
sibul veega täidetud klaasi istutada ning siis rohelise lehe sündi
ootama jääda.
Sibulapealsed annavad kevadistele
võileibadele ja salatitele värvirõõmsa ilme. Kui ka
maitse vastuvõetav on, saab sööja korraliku kaaliumiportsu
ning silmadele kasuliku annuse karotinoide.
Nii roheline kui ka
mugulsibul aitavad tugevdada immuunsüsteemi, mis kevadiste heitlike
ilmadega küll ainult kasuks tuleb.
Kapriisivaba
kress
Algaja köögiaednik võiks soetada
endale kressiseemneid. Kress ehk mungalill läheb kapriisivabalt kasvama
kus tahes. Ka ootamiseks kulub vähe aega – seeme hakkab idanema
ööpäeva jooksul.
Põhimõtteliselt
võib salatisse lisada ka kressiidusid, ent kes kümmekond päeva
ootab, saab rõõmu tunda juba rohelistest võrsetest.
Mungalill sobib kevadel võileivakatteks ja kartulisalatisse.
Kevadine kartul pole tihti enam suurem asi, kuid kress annab sellele
värske maitse. Sobib ka makaronide ja riisiroa maitsestamiseks, supi sisse
või võileivale.
Kress on hea just värskena
– kuivatamisel ja sügavkülmutamisel kaotab ta oma
mõnusast maitsest ja lõhnast suurema osa ära.
Veidi kressi keemilisest olemusest. Lehed sisaldavad rohkesti proteiini
(35,3%), mineraalainetest kaltsiumi-, kaaliumi-, fosfori-, joodi- ja
rauaühendeid. Vitamiinidest C-vitamiini (kuni 165 mg%), karotiini, B1-,
B2-, B6- ja E-vitamiini. Salatikressil on tugevalt vürtsine, veidi
pikantne sinepi- või rõikataoline maitse.
Kress
tekitab söögiisu, soodustab vereloomet, maomahla ja sapi eritumist
ning tänu kõrgele C-vitamiini sisaldusele leevendab
väsimust.
Võrratu basiilik
Parim aeg basiilikuseemned idanema panna on just praegu. Kui juunikuus muld
soojaks läinud, võib taimed ka avamaale istuda, ent selleks, et
basiilikuvarre küljest lehekesi noppida, piisab taas tubasest
lillepotist.
On basiilik kasvama läinud, avastate lisaks
mõnusatele maitseomadustele veel ühe suurepärase faktori
– kööki on tekkinud võrratu lõhnakomponent.
Veidi keemiast. Õitsemise eel kogutud võrsed sisaldavad
kuni 1,5% eeterlikke õlisid. Peamised koostisained on eugenool ja
linalool. Sisaldab hulganisti park- ja mõruaineid. Parkainete toimel
muutubki basiilik valguse käes kuivatamisel tumedaks. Õites leidub
veel kamprit jt terpeene. Basiilik sisaldab ka glükosiide (mõru
maitse), saponiine, loomulikult vitamiine, mineraalaineid ja karotenoide.
Basiilik on universaalne maitsetaim, mida võib toitudesse lisada
nii üksinda kui ka erinevates maitseainesegudes.
Klassikalise
maitsega pitsamaitseainet saab ka ise valmistada – sinna kuuluvad
basiilik, aedmajoraan, pune, pipar, kuivatatud sibul ja kü&u
uml;slauk. Peenestatud segu säilitab aroomi kinnises purgis ja sobib
kasutada köögivilja- ja lihatoitude maitsestamiseks, raputada pitsa
peale ja piruka sisse.
Basiilikuga võib maitsestada
kõiki salateid, köögivilja-, kala- ja liha-, ka kruubi-,
kaerahelbe- ja munatoite, marinaade ja kastmeid. Basiilik sobib imehästi
kõikjale, kus on tomatit – salatist ja võileivast
tomatihoidisteni.
Majoraan soola asemel
Nagu basiilik, nii on ka majoraan vanades kultuurides lausa kultustaimeks
olnud, tänapäeval aga kasutatakse teda maitsetaimena nii omapäi
kui ka segudes.
Parim külviaeg on praegu – seemned
idanevad üsna kaua. Täna mulda pannes võib mai lõpus
toidus juba omakasvatatud majoraani maiku tunda olla.
Majoraanitee
mõjub rahustavalt, olles abiks ka meeleolulanguse ja peavalude vastu.
Tee valmistamiseks võetakse ainult 1 tl ürti 1 klaasi kuuma vee
kohta, lastakse tõmmata 1 tund ja juuakse paar klaasi päevas 6-7
päeva järjest.
Meil kasvatatakse majoraani peamiselt
maitsetaimena, vanad eestlased tundsid seda taime rohkem vorstirohu nime alla.
Majoraan on suurepärane maitseaine liha- ja köögivilja-, eriti
maksa-, kaalika-, porgandi- ja kaunviljatoitudele, teda lisatakse kastmetele ja
pekist väljapraetud rasvale koos sibula, õuna ning hariliku pujuga.
Kes soovib soola osakaalu oma toidus vähendada, leiab majoraanis hea
liitlase – majoraani kasutamine vähendab vajadust toidule soola
lisada.
Pune ehk oregano
Eestikeelne
taimenimi pune on vähemalt perenaiste hulgas taandunud, suupärasemaks
on muutunud itaaliapärane oregano. Heal taimel mitu nime – ja hea
taimega on tegu tõepoolest.
Pune lõhn sarnaneb
vorstirohu (majoraani) omale ja seepärast on teda vanarahva seas ka
vorstirohuks kutsutud. Maitsestadagi võib samu toidugruppe, mis
majoraani juures üles loetud. Pune annab toidule meeldiva lõhna ja
terava vürtsise maitse. Erinevate toiduainete maitsestamisel leiavad
kasutamist nii lehed kui ka õied. Kuid pune ei ole hea vaid maitse ja
lõhna loojana, temast on kasu kui ravimtaimest.
Näiteks
parandab pune seedetegevust, soole- ja maonõresid hakkab rohkem erituma
ning toidust saadakse vajalik paremini kätte.
Hakkab hammas
valutama, on pune lehtede närimine või neist keedetud tõmmis
abiks, lihaste ja liigeste valu vastu aitab punekompress.
Tüümian ehk aed-liivatee
Tüümian ehk
aed-liivatee sobib eriti hästi itaaliapärastesse toitudesse,
vormidesse, kastmetesse, makaroniroogadesse, lisades neile mõnusat
maitset ja peent aroomi. Tüümian tuleb lisada toidule kohe
valmistamise alg- etapis. Pehmemad varred võib tükeldada toidu
hulka, kuid puitunud vartest kasutatakse vaid lehti.
Tüümian on mitmeaastane, aromaatne igihaljas
poolpõõsas, mis kasvab 10–30 cm kõrguseks.
Koduköögis teda ilmselt ületalve ei kasvata, ent kevadel
mõne taime kasvama panek lisab suvistele gurmeeõhtutele kindlasti
vürtsi.
Kasutamine: kastmetes, pastaroogades, taime- ja
kartulitoitudes, uluki- ja lambalihatoitudes, majoneesis.
Meliss – mitte ainult magustoitudele
Meliss
lõhnab ja maitseb nagu sidrun. Melissitee on suurepärane suvejook,
ka koos piparmündiga.
Antiikarstid hindasid melissi
kõrgelt kui elutahet tugevdavat ja rõõmsaks tegevat taime.
Vana-Rooma arstide sõnul pole melissiteed joov inimene kunagi haige ja
kes loputab haavu melissitõmmises, ei tea, mis on põletik.
Melissi lehed on rikkad
mõru- ja parkainete, orgaaniliste hapete ja vitamiinide poolest.
Ravimtaime teevad temast eeterlikud õlid, lehtedes on neid
0,2–0,5%, mille koosluses on tsitraal, tsitronellool, linalool,
heraniool.
Maitsetaimena kasutatakse melissi kõigis toitudes,
millele sobib sidrun. Melissi lehed on meeldivaks lisandiks salatitele.
Eeskätt toorsalatites, kus on õun, kõrvits,
kabatšokk, porgand.
Kasutatakse ka suppides, kastmetes,
herne- ja porganditoitudes, külmades rohelistes kastmetes, keedetud
kalaga, munatoitudes ja meliss on väheseid maitsetaimi, millega
maitsestatakse kompotte, mahlu, tarretisi ja magusaid aedviljahoidiseid.
Värskete lehtedega kaunistatakse magus- ja külmtoite.