Mõned retseptid

Nisuterapuder kuivatatud ploomidega
• Terad pesta hoolikalt jooksva vee all ja jätta ööpäevaks likku paisuma. Potti asetada kihiti leotatud terad, kuivatatud õunad ja/või ploomid ja valada üle leoveega. Vajadusel täiendada vedelikukogust keeva veega.
• Keeta valmis ja maitsestada hommikul. Süüakse või ja hapukoorega, sobib ka maitsestamata jogurt.

Odra-, nisu- või rukkijahukört
• Valmistamisel segatakse jahu külma veega. Jahu lisades tuleb segu vähehaaval, aga pidevalt segada. Keedetakse 10–15 minutit. Lõpus võib lisada veidi piima või rõõska koort. Körte sobib süüa koos kartulite või naeristega (kaalikatega). Viimased keedetakse eraldi pehmeks.
Kõhukinnisuse vastu

• Kõhukinnisust leevendab kliidest või helvestest valmistatud jook, mida maitsestatakse mee või moosiga. Selleks võtta 2 supilusikatäit kliisid (helbeid). Valada peale keev vesi. Lasta soojas tõmmata pool tundi kuni tund aega. Lisaks vaevuste leevendamisele panevad need mao hästi tööle.