Lennukitoit on osa lennuelamusest ning hea söögi ja joogiga saab üldjuhul tähelepanu kõrvale juhtida ka võimalikult lennuhirmult. Et pardal pakutu oleks mitmekesine, maitsev ja tervislik, käivitas Estonian Air restoraniprojekti, mille raames tuntud Eesti kokad valmistavad äriklassi reisijatele ühe kuu vältel oma restorani menüüd.
Kümne aasta eest kombineeris staarkokk Imre Kose äriklassi pardamenüüs lennukitoidu gurmeerestoranis pakutavaga. Toona oli menüü käigus terve aasta. Uue lennurestoraniprojekti teeb unikaalseks see, et restoran, peakokk ja sellest tulenevalt ka menüü vahetub kord kuus. Sagedastele reisijale on vaheldus päris korralik. Aasta jooksul on võimalus kogeda 12 restorani ja peakoka lähenemisi nii maitsete kombineerimisel kui ka toorainete kasutamisel.
Kokakunsti eripärad kõrgustes
Osalevad kokad tunnistavad, et lennurestoranis kaasalöömine on korralik väljakutse. Arvestama peab etteantud hinnapiiranguga, lennukitoidule kehtestatud reeglite ja turvameetmetega. Näiteks ei tohi lennukitoidus kasutada pastöriseerimata piimatooteid, idusid, pähkleid, võikala ega värskelt pressitud mahlu. Teada on, et maitsemeel kõrgustes nõrgeneb ja seda tuleb toidu maitsestamisel arvesse võtta. Roogade ettevalmistamine tuleb hoolikalt läbi mõelda, sest serveerimist võib segada turbulents.
Kuidas restoranid sellistes tingimustes toime tulevad, saavad hinnata lisaks äriklassile ka turistiklassis reisi­jad. Neil tuleb toit enne lendu Estonian Airi kodulehelt ette tellida. Samas on piima- ja gluteenivaba toidu ning taimetoidu tellimise võimalus.
Taevased maitseelamused
Rahvuslik lennufirma on Eesti värav ja Eesti toit peab olema seal esindatud, kinnitavad osalevad kokad. Otsa tegi lahti Dimitri Demjanov, pakkudes terve septembrikuu vältel restoran Glorias hoolikalt timmitud Põhjala köögi maitseid. Oktoobris toimetab lennukipardal restorani Dominic meeskond, novembris Stenhus, detsembris kodurestoran Mer Mer. Järgnevad Senso, Egoist, Volga, Fish & Wine, Leib Resto ja Aed, Sfäär jt.
Kord kuus toimub gurmeelend koos peakokaga, kes aitab selleks reisiks valmistatud toitusid serveerida ning esitleb lennu vältel oma nägemuse lennukitoidu valmistamise põhimõtetest ja nüanssidest.
Pardarestoranis pakutava toidu ja tooraine valik sõltub paljuski lennu väljumisajast ja lennu kestusest. Restorani Dominic peakokk Allar ­Oeselg ühendas klassikalise Euroopa köögi uute Põhjala köögi suundadega ja pakkus oktoobrikuisel gurmeelennul Pariisi Burgundia pada ja veinis hautatud kana (coq au vin) karririisi ja parmesaniga. Veinirestoranile kohaselt lihahautamisel ega kastme keetmisel veiniga ei koonerdatud. Desserdiks pakutud mascarpone-kreem virsikutega ja šokolaadikreem veinis hautatud kirssidega osutus märksa tugevamaks maitseelamuseks, kui lennukis oodata oskaks.
Rahvusvahelise uuringufirma Airlines Trends analüütik Raymond ­Kollau peab Estonian Airi restorani­projekti unikaalseks. Kuigi Saudi Araabia, Türgi ja veel mõnedel Aasia riikide lennukompaniidel figureerivad premium-klassis palgalised kokad, meenutavad nad Kollau sõnul pigem Disneylandi tegelasi. Estonian Airi gurmeelendudel serveerivad oma menüüd tuntud kokad tipp­restoranidest.