Uueks suunaks on toidujäätmete vähendamine, lisaks paar aastat tagasi moodi tulnud liha kasutamisele n-ö ninast sabani on uueks trendiks taimede kasutamine juurest õieni. Veel on üldsuunana ära toodud gluteenivabad toidud ja toortoidud. 

Toidutöötlusviisidest on ausse tõstetud vanad meetodid: marineerimine, soolamine, kääritamine, tulel küpsetamine ja suitsutamine.

Trendikasse eelroogade valikusse peaksid küsitluse järgi kuuluma taimetoitlaste eelroad, vinnutatud liha, tänavatoidust inspireeritud suupisted ja suupistete assortii. 

Pearoogade trendiks on kohalikku päritolu liha ja mereannid, ebatraditsiooniline kala, rohumaaveis ja uued lihalõiked. 

Kala ja liha kõrvale on moodne pakkuda nisuvaba nuudleid ja pastat, kinoad, musta riisi ja nn vanaemade seemneid (läätsed jm). 

Puu- ja juurviljadest valitsevad toidumoodi kohaliku päritoluga juurikad, vanad õunasordid, ebastandardsed ubinad, ebatavalised maitsetaimed ja eksootilised puuviljad.

Magustoitudest peaks iga trendi järgiv restoran pakkuma isevalmistatud jäätist ja mini-magustoitude assortiid. Samuti on moodsad soolased magustoidud ja suitsutatud desserdi koostisosad.

Trendikad joogid on orgaaniline kohv, gurmeelimonaadid, isevalmistatud jäätee ja alkoholivabad kokteilid ning kangemast kraamist käsitöönapsud, kohalikud veinid ja väikepruulikoja õlled. 

Tõusev trend on toidu ja õlle sobitamine.

Eesti restoranimaastik on viimastel aastatel palju muutunud ning moodi järgivaid ja isegi ennetavaid toidukohti on palju. Minge, vaadake, proovige ja andke meile teada (gurmee@ekspress.ee), mida positiivset või ka negatiivset kogesite. Kõigi kirjutajate vahel loosime välja uusi põnevaid kokaraamatuid.