Balti riikides, sealhulgas Eestis, on Coca-Cola esimene, kes uut süsteemi alates mai lõpust oma tootevalikul rakendama hakkas.


Miks täiustati toitumisalase teabe esitamist?

Märgistuse arendas välja Euroopa Toiduaine- ja Joogitööstuste Konföderatsioon CIAA, andmaks oma panust tegevuskavasse, mille keskmes on toitumine, aktiivne eluviis ja tervis.


Algatus sündis vastusena inimeste soovile saada arusaadavamat, usaldusväärsemat, objektiivsemat ja võrreldavamat toitumisalast teavet, nagu selgus mitmest Euroopas läbiviidud uuringust.


Suuremad toiduainetööstuse ettevõtted nagu Coca-Cola, Groupe Danone, Kraft Foods, Masterfoods, Nestlé, PepsiCo, Unilever ja Kellogg’s on juba teatanud, et võtavad uue toitumisalase märgistussüsteemi tootepakenditel kasutusele. Järgmise 18 kuu jooksul ilmuvad uued etiketid kõigile nende ettevõtete toodetele kogu Euroopa Liidus.


Uus märgistus põhineb toitainete soovitatava päevase tarbimise kogusel (Guideline Daily Amounts ehk GDA), aidates tarbijatel teha informeeritud otsuseid igapäevase menüü tasakaalustamiseks ning erinevate toiduainete kombineerimiseks.


GDA-märgistus võimaldab anda tarbijale kiiresti ja arusaadavalt kogu vajamineva teabe: informatsioon kilokalorite arvu kohta (portsjoni kohta ja protsendina soovitatavast päevase tarbimise kogusest) on pakendi esiküljel, täpsem teave erinevate toitainete kohta pakendi tagaküljel. Alles jääb ka praegu pakenditel olev 100 g või 100 ml kohta toodud informatsioon.


Teave toitainete vajaduse kohta ei näita lõplikke koguseid, sest energia ja toitainete hulk, mida keha vajab, on kõigil erinev. See sõltub paljudest faktoritest, näiteks vanusest, kaalust, pikkusest, soost ja füüsilisest vormist. Seega aitavad need väärtused ainult orienteeruda.


Soovituslikud kogused, mida ka Coca-Cola kasutab, põhinevad täiskasvanud naise keskmisel energiavajadusel, mida toitumiseksperdid soovitavad lugeda enamiku inimeste keskmiseks.


Toitumisekspert tervitab algatust

Eesti toitumisekspert Mai Maser tervitab algatust ning on nõustunud tootjaid aitama uue süsteemi rakendamisel Eesti turul. „Praegu ei pööra inimesed piisavalt tähelepanu pakenditel olevale toitumisalasele teabele, samuti on paljudel raskusi sellest arusaamisega. Näiteks Eesti Haigekassa 2006. aastal tellitud üleriigiline elanikkonna uuring näitas, et 64% Eesti inimestest ei pööra üldse või pöörab väga vähest tähelepanu tooteetikettidel olevale informatsioonile.


Uus märgistussüsteem võimaldab toitumisalasest teabest paremini aru saada, aidates inimestel teha informeeritud valikuid igapäevase menüü tasakaalustamiseks,” rääkis Maser.


Tootjate algatust toetab ka Eesti Toiduainetööstuse Liit. „Meil on hea meel, et Coca-Cola on võtnud initsiatiivi CIAA loodud süsteemi tutvustamisel Eesti turul. Oleme uue GDA-märgistuse eelistest ja kasust tarbijatele teavitanud ka oma teisi liikmeid ning julgustame omalt poolt kohalikke tootjaid ühinema rahvusvaheliste ettevõtete algatusega,” ütles Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.


Loodud on ka spetsiaalne veebilehekülg
, kust soovijad saavad igakülgset infot uue märgistussüsteemi osas.

Mis kasu on tarbijal GDAdest?

GDAd aitavad tarbijal saada kiire ülevaade konkreetse toiduaine kogusest (grammides) toote portsjonis. Tarbija näeb, kui palju sisaldab üks toote portsjon protsentuaalselt päevasest soovituslikust tarbimiskogusest, ja selle põhjal saab ta valida tooted, mis sobivad kõige paremini tema toitumisvajadustega.
Miks toodete siltidele täpsem märgistussüsteem loodi?
Uuringud on näidanud, et tarbijad soovivad saada rohkem teavet toidu kohta. See on ka põhjuseks, miks käesolev algatus loodi.
Mida rohkem tootjad oma toodetel GDAsid kasutavad, seda enam oskavad tarbijad neid kasutada tasakaalustatud toitumise saavutamiseks.

Päevased soovitatavad tarbimise kogused (GDA):

Märgistamine põhineb järgmistel soovitatavatel päevase tarbimise kogustel:

kilokalorid/kalorsus 2000 kcal
valgud 50 g
süsivesikud 270 g
 - millest suhkur 90 g
rasv 70 g
 - millest küllastunud
   rasvhapped 20 g
kiudained 25 g
naatrium/sool 2,4 g/6 g

Päevased soovitatavad kogused

 kcalsuhkrudrasvadküllastunud rhnaatrium
Naised  2000
90 g 70 g 20 g 6 g 
Mehed 2500120 g 95 g 30 g 6 g 
Lapsed (5–10 aastat) 180085 g 70 g 20 g 4 g