Kõigepealt keeda vesi temperatuurini 60 °C ja vala suuremasse kaussi. Pane vett parasjagu, et väiksem kauss selles ei ujuks ja vesi üle servade sisse ei valguks. Väiksemas kausis (vesivannil) sulata peenestatud kakaovõi, millele on soovitatav lisada kookosõli – see teeb šokolaadi eriti siidiseks ja suus sulavaks. Kui kakaovõi on sulanud, lisa magusainet – vedelat mett või siirupit (NB! Suhkur ei sobi, sest see ei sula) – ja näpuotsatäis meresoola. Nüüd lisa kakaopulber – võimalusel läbi sõela, et vältida tükke. Sega hoolikalt, et mass tuleks võimalikult ühtlane.

Pärast kakaopulbri lisamist on šokolaad valmis ja edasisel ei ole peale sinu fantaasia mingeid piire. Šokolaadimassile lisa enda maitse järgi tooraineid: purustatud kakaoube (need võiks kannmikseris või kohviveskis peenemaks jahvatada), makat, chia-seemneid, kanepiseemneid, goji-marju, mooruspuu marju, purustatud pähkleid, spiruliinat, tšillit, piparmündiekstrakti, vanilli. Maka on väga hea emulgaator – jälgi, et seda liiga palju ei pane, muidu muutub mass liialt kummiseks ja maitse hakkab domineerima.

Kui segu on valmis, vala see endale meelepärasesse vormi – selleks sobivad silikoonist maiustevormid, väiksemad muffinivormid vms. Aseta külmikusse või sügavkülma tahkuma.

Paar lihtsat retsepti

Baasretsept

>1 tass toorkakao pulbrit

>1/2 tassi kakaovõid

>1/4 tassi vedelat mett või agaavisiirupit

>näputäis soola

Šokolaadipuding

>2 tassi leotatud India pähkleid

>1 tass chia-seemneid

>1 tass kivideta datleid

>1 tass leotatud rosinaid

>1/3 tassi jaanikauna jahu

>1 tass vett või pähklipiima

Soe Macao

>2 tl makapulbrit

>1 sl toorkakao pulbrit

>2 tl riivitud kakaovõid

>200 ml kasekäsnateed või mandlipiima

>2 tl külmpressitud kookosõli

>magusainena suhkrulehte, kookosõiesuhkrut või mett

Soojenda kasekäsnatee või mandlipiim 40 °C-ni. Maitsesta endale meelepäraste soojendavate vürtsidega (kaneel, vanill, muskaat, nelk, kardemon, ingver, tšilli). Sega kannmikseris kuivainetega läbi. Kui soovid paksemat konsistentsi, võid lisada banaani, 1 sl luukumipulbrit või 1–2 tl kookosjahu.

Töötle kannmikseris kõik koostisosad kreemjaks.