18.07.2008, 00:00
Torrese veinid voolavad ajaga kaasa
Torrese veinid maitsevad sel suvel teisiti, teatab Kalev Kesküla.;Ja tema veinilõbustuspark Barcelona lähistel on väga vinge.
Miguel Torres, Kataloonia ja Hispaania tuntuim tootja, on kummalisel kombel ka
üks Eesti veinikultuuri rajajatest. Tema oli esimesi, kes oma pudelid
iseseisvusega avanenud piiridest üle saatis. Nii kujundas ta meie veini
mõistmise ja joomise standardit, andes aimu, milline üks korralik
vein peab olema. Samas pole Miguel Torreski enam see, kes ta oli aastal 1994.
Saanud rahvusvaheliselt kuulsaks noore mehena 1970ndate algul, pole ta kunagi
loorberitel puhanud, vaid aina uusi veine loonud, eriti jõudsalt
viimasel kümnel aastal. Ja vanad trendikamaks ümber
töötanud. Praegu on Eestis müüa umbes veerandsada Torrese
veini.
Kuuekümnendates aastates Miguel Torres on väsimatu
reisimees, õige mitu korda ka Eestis käinud. Kui ei tule ise,
saadab mõne triki. Näiteks on Tallinna restoranides paar korda
toimunud nn pimesööming, blind dinner. See näeb välja nii,
et osalejad panevad silmaklapid ette ja veedavad kogu õhtu pimeduses
roogi ja veiniklaase kobades. Pimedana peaks maitsemeeled ärksamad olema,
aga söömine on ikka päris vaevaline. Ei suuda mina Torrese
toiduideedega sammu pidada. Seevastu on kõik Torrese veiniideed
väga head.
Waltraudi kelder
Mais
kogunes Barcelonasse priske bussitäis kogu maailma veiniajakirjanikke
– kaugematest tulijatest polnud esindatud mitte üksi Jaapan, vaid ka
Puerto Rico, kelle imekaunis mulatitarist veinikirjanik meenutas
Ladina-Ameerika kireseebi staari. Kõik Torrese kutsel ja kulul, et
tutvuda tema uue tippveinide keldriga Pacs del Penedèsis, Torrese
veinitööstuse peakorteris.
Torrese veinipidudel on alati
üks ennenägematu omadus, mis muidu suurfirmades tundmatu – don
Miguel ja kogu tema perekond tegelevad külalistega isiklikult.
“Tere, Kalev, kas sa oled mu naisega tuttav?” uurib veiniheeros.
Aga muidugi olen, eelmistel Torrese pidustustel istusin ühel
lõunasöögil tema kõrval ja ta jutustas mulle, et
Torreste suveresidents, noobel rannalinn Sitges on ühtlasi rahvusvaheline
homolinn ning nood olevat hoopis parem publik kui venelased Costa Bravas.
Waltraud Torrese, kes on rahvusvaheliselt tuntud küll oma
neiupõlve ja -kunstnikunime Waltraud Maczassek all, nime kannab ka uus
tippaedade veinide kelder, mis on kerkinud Torrese külastuskeskuse
kõrvale. Kui külastaja on keskuses paiknevas Torrese muuseumis
muistsed pressid, peekrid ja perekonna esimese sõjajärgse
Renault’ ära vaadanud, siis juhatatakse ta “aastaaegade
tunnelisse”, kus saab kogeda veiniaedade pilte, hääli ja
lõhnu.
Ühel hetkel saabub tunnelisse rong,
külastajad istuvad peale, panevad kõrvaklapid pähe ja
sõidavad otse Waltraudi keldrisse. Edasi juhtub see, mis
lõbustuspargi õuduste majas ikka – keldriseintest astuvad
esile kolmemõõtmelised muistsed veinimehed ja räägivad
ajaloost, maaharimisest ja veinist. Kõrvaklappidest saab nende lugu
kuulata sobivas keeles, aeg-ajalt sõidab rong edasi ja te kohtute
järjekordse veinivaimuga. Muidugi on pigem naljakas kui õudne, aga
show vägevuse üle ei saa imestamata olla. Ühel hetkel läheb
kelder valgeks ja te näete, et ümberringi pole muud kui uued tammest
veinivaadid. Veinipalee siseõuel on purskkaev, kõige
kõrgemal korrusel künka tipus on klaasist restoran. Siin saab
nautida parimat kõhutäit Torrese veini ja Kataloonia maastikega. Ei
usu, et kusagil paremat veinietendust pakutaks. Kui imekirik Sagrada Familia
Barcelonas nähtud, tuleb sõita Pacs del Penedèsi Torrese
veiniimesid vaatama. Pärast saab siinsest ilusast poest kotid täis ka
osta.
Kui aega rohkem, tasub vaatamist ka Milmanda m&o
tilde;is, keskaegne kindlus, mille maadel nüüd Torres 500 meetri
kõrgusel merepinnast kesk metsikut tüümiani ja rosmariini
Chardonnayd kasvatab.
Sealsamas lähedal on ka aed, kus valmib
vana kloostri müüri ääres üks Torrese erakordsemaid
veine Grans Muralles.
Kust tulid värsked
maitsed?
Proua Waltraud on Torrese veiniesindaja oma
sünnimaal, Saksamaal, aga ühtlasi pühendunud kunstnik.
Esmaspäeval ja olenevalt olukorrast veel mõnel päeval
nädalas proua maalib ja siis ei tohi teda keegi veinijutuga segada. Alles
mullu oli viljakal maalijal suur näitus. “Ma ei taha oma meest
kaotada ja muidugi arvestan ma veinitöö või perekonna
vajadustega, aga üldiselt on mu maalimisaeg puutumatu,” seletab ta
mulle Torrese vinoteegis, mis Barcelona peatänaval Passeig de Gracial
äsja avatud. See on peen ja kallis, hea köögiga veinikoht. Kel
Barcelonasse asja, võiks sealt läbi astuda, see on ainult poolteist
kvartalit Antonio Gaudí vägevaimast majast La Pedrera kesklinna
poole.
Hiigelfirma müügitöö juhtimine on
järjest rohkem Miguel juuniori õlule langenud. “Vanasti tegi
isa kõike ise, aga nüüd teeme meie ka,” räägib
noor Miguel, veiniperekonna viienda sugupõlve esindaja.
Veinivalmistamise juures on peaekspert nüüd Migueli õde
Mireia. “Ja veinid on tõesti palju paremaks läinud,”
ütleb noor Miguel siiralt.
See viimane on jumala tõsi.
Õigupoolest on veinid muutunud palju trendikamaks, s.t nõtkemaks
ja mahlasemaks. Eriti Mas Borras, Pinot Noir, mis vanasti oli justkui liiga
magus.
Chardonnay Milmanda tutvustas meile vanasti täidluse ja
tammelaagerduse äärmisi võimalusi, aga mõjub
nüüd värskelt ja nõtkelt. Isegi lipulaev, Cabernet-vein
Mas La Plana maitseb nüüd mahlasemalt ja pehmemalt. Avaldan Mireiale
siirast vaimustust tema veinikunsti üle. “Uut tamme pruugime
Milmanda valmistamisel ikka, aga malolaktilise fermentatsiooni läbib vaid
osa veinist, kasutame seda ikka vähem ja vähem,” selgitab
veinimeister.
Kui maitsen 2007. aasta Fransola Sauvignon Blanci,
mõtlen, et olen sattunud Uus-Meremaale.
Järgmisel
hetkel meenutan õudusega oma värsket veiniraamatut, kus olen
kõiki neid veine kirjeldanud eelmiste aastakäikude põhjal.
Fransola ei meenuta mitte millegagi vana tihedat ja tammist Sauvignoni. Nad on
oma veinid ju kõik ära pööranud! Aga paremaks! Nii et
olgu pealegi.
See, mis Barcelona veinipoodides hämmastas, olid
Torrese veinide hinnad! Need veinid olid kallimad kui teised sealsed
täitsa tegijad veinid. Need olid kallimad Tallinna poodide hinnast! Kohe
tekkis tunne, et tagasi jõudes peaks mõne oma Torrese lemmikveini
ostma, hoopis soodsam ju! Mas Borras Pinot Noiri ostsin siiski Torrese
vinoteegist kaasa, kuigi see oli vähemasti sadakond krooni kallim kui
Tallinnas. Sest eks kulutanud Torresed meie peale niipalju raha ja aega. Ja
üldse on nad üks hirmus kena perekond.
Torrese parimad üksikaedade (single vineyard) veinid Kataloonias
- Grans Muralles, DO Conca de Barberà, viinamarjasordid Monastrell, Garnacha Tinta, Garró, Samsó ja Cariñena. 2001 aastakäik on parimas konditsioonis. Aroomis on ploomi ja rosmariini ning valget pipart ja nahka. Maitse sisukas, tunda naha nüanssi (seda andvat Garró viinamari), meeldivalt kuiv ja mahlakas, aga samal ajal täis ploomist küpsust. Aimata ka suitsu ja jõhvikat. 2004 aastakäik viigimarjaselt magus, pehme ja vürtsikas. 2005 aastakäik on veel veidi nooruke, annab tunda magus tamm.
- Milmanda 2006, DO Conca de Barberà, Chardonnay. Aroomis tamme ja vürtsi ning tsitrusi. Maitse kuiv ja vürtsine, täidlane, greibine, hea happega.
- Fransola, DO Penedès, Sauvignon Blanc. 2006 aastakäik on veidi liiga tammine. 2007 aastakäik väga hea, värske, rohune, karusmarjane, kuiv ja kerge.
- Mas Borras 2006, DO Penedès, Pinot Noir. Aroom mahlane, selles mustikas, vaarikas ja jõhvikas. Maitse kuiv ja tarviliku happega, selles pohl, väga kerge tanniin ja pikalt jätkuv vürtsikus.
- Mas La Plana 2007, DO Penedès, Cabernet Sauvignon. Aroomis ürdid, must kirss ja šokolaad. Maitse kuiv, mahlakas, pikk, pehme tekstuuriga, kergelt tunda musta kirssi ja Prantsuse tamme.
- Salmos 2006, DO Priorat, viinamarjad Syrah, Cariñena, Garnacha. Torreste 1996 käivitatud projekt veiniaedade taastamiseks Priorati terrassidel. Kange, tuline, lagritsaselt magus ja mineraalne vein, millele tuleb kasuks veidi pikem pudelis laagerdumine, et elegants saaks toore jõu ja maitserikkuse alt avalduda
- Perpetual-Salmos 2005, Salmose suur vend, ülikontsentreeritud vein veiniaia kõige kiltkivisematelt terrassidelt, valmistatud pikaaegseks säilitamiseks. Aroomis on mullane mineraalilõhn segatuna lagritsa, musta pipra ja seedrinootidega. Maitse on kontsentreeritud, ülivõimas, põletav, selles vaarikat ja karamelli. Tekstuur pehme, aga tunda tugevat alkoholi.