1 tl mett ja pool klaasi õunamahla või sooja vett, lisaks veidike õunaäädikat. Võta sisse hommikul ja õhtul.


Stenokardia



Sega kahe sidruni mahl kahe aaloelehe mahlaga ja lisa 500 g mett. Aseta segu külmikusse. Nädala pärast hakka tarvitama: 1 spl segu kolm korda päevas enne sööki.


Madal vererõhk



50 g jahvatatud kohvi, 500 g mett ja ühe sidruni mahl. Võtta 1 tl neli korda päevas, umbes kaks tundi pärast sööki. Retsept sobib hästi ka menopausi ajal, kui vererõhk langeb.


Palavik



Sega 3 spl jõhvikamahla klaasitäie keedetud veega, lisa 2 tl mett. Joo tee asemel viis korda päevas. Jook leevendab ka köha, lahtistab röga ja parandab ainevahetust. Juhul kui palavikus olijal on mõni maksa- või soole­haigus või mao ülihappesus, tuleks jõhvikad asendada teiste, vähem hapude marjadega.


Köha vastu aitab ka järgmine retsept: 2 spl värsket võid, 2 munakollast, 1 tl nisujahu, 2 tl mett. Hästi mõjub ka mee ja sidruni segu.


Külmetus



Õhtune soe piim meega leevendab kõik vaevused ja tagab rahuliku ööune.


Gripp



Gripi peletamiseks sega mett võrdsetes osades võilillemahla või peenestatud küüslauguga, võta 1 spl enne magamajäämist ning joo peale sooja vett.


Nohu



Määri nina seest meega või tilguta ninna kaks korda päevas mee ja värske peedimahla segu (vahekorras 1 : 2).


Gastriit või haavandtõbi



Joo hommikuti tühja kõhuga sooja vett meega: poole klaasi vee kohta 1 tl mett.


Hüpertoonia



Võta 1 spl mett, 1 spl peedimahla, 1 spl porgandimahla, 1 klaas rõikamahla ja ühe sidruni mahl. Sega. Võta 1 spl kolm korda päevas, tund enne sööki kahe-kolme kuu jooksul. Siis pea kuu aega vahet ning vajadusel korda kuuri.


Ateroskleroos



Üks peenestatud küüslauk segada ühe sidruni mahla ja 2 tl meega. Pool segust süüa hommikul, teine pool õhtul, umbes kolmkümmend minutit enne sööki. Kui küüslauk tekitab vastumeelsust, võib segada klaasi tomatimahla ja 1 spl meega ning võtta seda kaks korda päevas pärast sööki.


Angiin



Tee kurgule meekompress: määri marlile toasoe mesi, aseta kompress kaelale ja kata soojalt kinni.


Sisse tasub võtta mee ja sibula segu. Sega viis sibulalõiku 8 spl meega, lase ööpäevajagu seista ning võta siis 1 spl kolm korda päevas. Segu säilita külmikus, enne allaneelamist tuleks seda suus soojendada. Segu aitab ka köha ja bronhiidi puhul.


Voodimärgamine



Anna lapsele 2 tl mett enne magamaheitmist. Mesi seob liigse vedeliku ja tagab hea sügava une.


* * *


Magus tervendaja



Aastasadade jooksul on meele omistatud imeväärseid raviomadusi. Mesi võitleb mitmete haiguste vastu ja aitab taastuda pärast rasket tõbe või füüsilist pingutust. Vanad kreeklased nimetasid mett võlueliksiiriks, mis pikendab elu. Juba ammu-ammu on kaunitarid kasutanud mett ühe vahendina kestva ilu ja nooruse säilitamisel, näiteks on teada, et seda tegi Kleopatra.


Kui võtta iga päev sisse kas või ainult kolm teelusikatäit mett, tugevdab see tunduvalt organismi immuunsüsteemi ja kiirendab ainevahetust, mis omakorda aitab hüvasti jätta liigsete kilodega. Mesi on ka abiks, et nahk säilitaks oma elastsuse ja ilu.


Mees on 20% vett, palju vitamiine ja mineraalaineid ning umbes 70% suhkruliike. Kui veel hiljuti olid needsamad suhkrud põhjuseks, miks dietoloogid kaalujälgijatel mett süüa ei soovitanud, siis praeguseks on see seisukoht ümber hinnatud: mee ainevahetust kiirendav mõju aitab ka saleneda. Lisaks annab mesi terve hulga kasulikke toit­aineid, mis aitavad organismil püsida terve ja tugevana ka üsna kiire kõhnumise korral.