lifting
'u saanud Barcelonast on kujunenud igapidi uhke turismimagnet. Nii mitmekesiste võimalustega kosmopoliitset linna Vahemere ääres teist ei ole. Gaudí ja Eixample arhitektuur, Miró ja Dalí muuseumid, mäed ja rand otse linnas. Lõpmatu poodlemine sisustab muljeterohke päeva, mida tuleb väärikalt lõpetada hilisõhtul kas õhtusöögiga restoranis või tapasbaaris tšillimisega. Toit on siin üks viise linna elust ja melust osa saada.

Turuelamused

Hommikul tasuks suunduda turule. Vana ja auväärne turg Mercat de Boqueria asub otse jalakäijatetänava la Rambla ääres selle merepoolses otsas. Kokku on linnas kümme turgu. Turul saate aimu Kataloonia rikkalikust toidulauast ja külluslikust valikust. Pikad lookas letid pakuvad võimaluse õppida selgeks toorainete hispaaniakeelsed nimed, saate hämmastuda subproduktide laua taga vonklevast pikast sabast, avastada hulganisti tundmatuid tigusid ja karbilisi. Värsked ja kvaliteetsed hooajalised toorained moodustavad Kataloonia köögi gastronoomilise baasi. Turul oli nii palju ahvatlusi. Küpsed viigimarjad läksid letilt otse suhu. Suitsutatud ja seejärel kuivatatud magusad paprikad niidi külge lükituna köitsid nii lõhna kui välimusega. Neid sai kott täis topitud. Rannakoti vastupidavust testisime terve päeva vältel, kandes õlal singimüüjalt ostetud viiekilost Serrano õhkkuivatatud seakintsu. Samalt müüjalt saime kauba peale maitseekskursiooni sinkide eri apellatsioonpiirkondade, kvaliteediastmete ja vanuste osas. Hea oleks turult ka viimasel päeval läbi põigata. Barcelona autentsete maitsete jagamine kodustega on justkui reisi pikendus.

Tänapäeva Kataloonia köök

Kataloonia on hetkel gastronoomilise universumi keskus ja gurmaanitsejate pilgud on lootusrikkalt Barcelona poole pööratud. Lisaks soodsad hinnad, võrreldes Pariisi või Londoniga. Uued kohad on reeglina pühendunud elu nautimisele. Disain, mugavus, muusika ja toit eksisteerivad käsikäes. Toit ise on kergem kui enne ja neile, kes otsivad priskeid portse ja toekat kõhutäit, valmistab see kindlasti pettumuse. Praegu ruulib uus põlvkond noori kokki, kes kõik on ühe tuumaplahvatuse tulemid. Tuumapommi autoriks peetakse legendaarset Ferran Adriat. Tema avangardköögi mõju on tunda praegu üle maailma.

Grup Tragaluz suure restoranikorporatsioonina on hakkama saanud tõelise imega, pakkudes väga kõrgel tasemel toitu mitmel pool linnas. Hotelli Omm restoran Moo hiilgas eriti magustoitudega. Kui olime otsustanud Habana-nimelise toidu kasuks, serveeriti paksust klaasist tuhatoosil tumeda šokolaadi sigar tuhastatud lehetolmuga kaetud otsaga. Sigari sees maitses valge šokolaadi jäätis suitsuselt. Kõrvale toodi klaasis moijto želee. Tuli tahtmine joosta kööki, kokka uskumatu elamuse eest emmata ja temalt keeruka tehnilise teostuse saladusi teada saada.

Raimon Freixa tegi juuni keskel Tallinnas süüa. Oma restorani El Raco d'en Freixa tehniliselt täiuslikus köögis tunneb ta end kui kala vees. Väike pererestoran vahetab menüüd iga pooleteise kuu tagant, jättes alles vaid legendaarseks saanud klassika. Maitstud tursa moodi kala tekstuur oli täiuslikult pehme ja pikakiuline, kala tuli lauale koos mitmesuguste karbilistega valgusfoori värvides vahtudega kaetuna. Jänesekonfiiga kombineerib kokk pistaatsiapähkleid, röstitud šokolaadi, suvikõrvitsa õisi. K&otil de;ike seda kroonib tugev punase veini kaste. Desserdid teemal šokolaad, karamell, viigimarjad on kõik nii täiuslikud, et õigustavad Raimon Freixa mitmekordset parima Hispaania desserdi auhinda.

Tapas

Tapas ei ole ajalooline Barcelona traditsioon. Pigem tänu turistide lakkamatule pidutsemissoovile Baskimaalt sisse rännanud. Tapassuupisteid tuntakse Baskimaal pinxtos'e nime all. Enamik Barcelona tapasbaare kannavadki baskikeelseid naljakaid nimesid. Fino šerri, cava, kohaliku veini ja õlle kõrvale süüakse jutu jätkuks lõpmatul hulgal saiaviilul külmi suupisteid, tortillat, Serrano sinki, marineeritud või friteeritud mereande. Mida suurem on baar, seda suvalisem tavaliselt toidu kvaliteet. Vanasti kehtis tapasbaari valikul põranda mustuse reegel. Põrandal hulgaliselt kasutatud salvrätte ja hambatikke nähes oli põhjust sisse astuda ja toidul hea maitsta lasta. Kui otsite gurmeetapast, siis hoidke traditsioonilise välimusega kohtadest eemale. Modernsed tapaskohad on rohkem trendirestoranide moodi. Arola olümpiasadama lähedal hotell Artsi katusel võlub vaadete, kuuekümnendatest inspireeritud interjööri ja otse Almodóvari filmist pärit fiilinguga. Kokk Sergi Arola on üks neist, kes lisaks haute couture-toidule teeb prêt-à-porter-tapaseid. Tema Patatas Bravas allioli - friteeritud kartulisilindrid vürtsise tomatikastme ja küüslaugumajoneesiga - kuuluvad legendaarsete uute tapaste hulka ja on mulle varem rahvusvahelisest toiduajakirjandusest silma jäänud. Marineeritud kaheksajala carpaccio, singikroketid, seakõrned kartuli-spuma'ga, suitsutatud sardiinid merivetikakastmega olid ühtviisi nii maitsvad kui innovatiivsed. Sommeljeega saime hea klapi ja oma tuhande pudeliga keldrist tõi ta välja kuus unustuse hõlma vajunud kohalikest viinamarjasortidest tehtud veini. Lahkelt serveeriti kõiki klaasiga.

Comerc 24 on väike baari moodi totaalselt pööraste ideedega autorikeskne tapaskoht. Kokk Carles Abellan kuulub Ferran Adria kõige plahvatuslikumate toidukombinatsioonide taga olevate kokkade hulka. Tema motoks on alati midagi uut välja mõelda ja oma tapasbaaris klientidele igaõhtust ühiselt jagatud emotsionaalset toidupidu pakkuda. Festivali menüü valmib kõigi silme all pärast seda, kui peakokk saab taeada teie maitse-eelistused. Välja on kujunenud mõningad klassikud, nagu The Kinder Surprise Egg ehk valge ja musta trühvliga pikitud keedetud muna, mis kaetud kartulivahuga. "Lõhe ja lõhe" koosneb soolatud lõhekonfiist ja lõhemarjast, millele annab eksootikat juurde vanilliõli.

MereanniklassikaBarceloneta linnaosas võib unustada, et olete trendikas kosmopolis. Siit leiate pigem päevinäinud paarkümmend aastat remontimata interjöörid, veidi hämarad nurgad ja kohalikud lontis dressipükstes hambutud vanamehed. Autentne värk, parimad lihtsad mereannid ja kalaroad. Tegemist on kunagise kalurikülaga, mille restoranides leiab eest keskmisest rohkem turiste. Olümpiasadama arvukad trendikohad tõmbavad ligi jällegi nooremat publikut.

Linnast väljas leiate Barcelona elanike suvituskohas ja tuntud homokeskuses Sitgeses mereannikohad otse jahisadamast või promenaadilt. Fragata tertass romantiliselt valgustatud katedraali kõrval pakub hästi tehtud Kataloonia stiilis kalasuppi, arroz negre't ehk seepiatindiga värvitud tumedat riisi, rohkete mereandidega paella' t ja muid Kataloonia kalaklassikuid. Pärast sööki jätkasime kõrval baaris Caipirinha seltsis vahemerelise õhtu nautimist.

Lendamise vaev tasub end kuhjaga, kui armastate hästi süüa - hinnatasemelt on Barcelona restoranid täiesti võrreldavad Eesti tippkohtadega. Valik aga mitu korda laiem ja huvitavam. Barcelonat tasub avastama minna avatud meelega. Neile, kes muutuvad näost kahvatuks mereande nähes või piirduvad Miki-Hiire restorani turvalise menüüga, oleks muidugi paremaid reisisihtkohti välja käia.