Tummine tujutõstja pimedatel talveõhtutel
Detsember on parim kuu portveini joomiseks. See magus, tuline
ja vürtsikas jook on nii sobiv jõuluootusvein kui jaheneva
tegelikkuse leevendaja. Portvein on kaupmeeste ja laevnike leiutis. Nimelt
panid inglise ja hollandi laevamehed tähele, et kui lisada kohaliku veini
vaati pisut viinamarjadestillaati, peab see merereisile hoopis paremini vastu.
XVII sajandil sai see üldlevinuks. Portvein kasvab Douro jõe
kiltkiviterrassidel ja on oma nime saanud jõe suudmes asuva Porto
(Oporto) sadamalinna järgi, kust veini eksporditakse kõikjale.
Douro org on üks maalilisemaid maailmas ja kuulub looduskooslusena UNESCO
nimestikku. Viinapuud kasvavad jõeoru nõlvadele käsitsi
moodustatud terrassidel, mille ülaserv võib ulatuda jõest
isegi 500 meetrit kõrgemale. Pinnaseks on pruunikaskollased
kiltkivikillud, mis lähevad päikese käes kuumaks. Kivitükke
lähemalt uurides näeb neis selgelt suuri kristalseid
ränitükikesi. Pinnas on niivõrd karm, et puhuti ei ole suutnud
siin isegi juuretäi Phylloxera elada ja kurja teha.
Kohalikud
veinimehed näitavad tõelise uhkusega terrasse vanade, üle saja
aasta vanuste omajuursete viinapuudega.
Tänavu augustis ei
suutnud ma vastu seista Portugali veini maaletoojate Paulo ja Kristiina
Ribeiro lahkele kutsele ja käisin portveinisündi kohapeal uurimas.
Nad on Eesti veiniletid nii paljusid erinevaid Portugali veine täis
kandnud, et olin sunnitud tasemel püsimiseks selle maa veinikunstiga
lähemat tutvust tegema. Suured ja nimekad portveinimajad on meil ammugi
esindatud, nüüd oli võimalik külastada kaht väikest
– Vallegret ja Quinta das Tecedeirast.
Vallegre aiad on
portveini “pealinna” (tegelikult väike külake) Pinhao
lähedal, kohe Ferreira
omade kõrval. Esimesed veinid villisid
nad pudelisse juba aastal 1988, aga tänu pikale veinikasvatuse ajaloole on
neil saja-aastastes vaatides korralikud varud ka 40aastast portveini. Maja
stiil paistab “ajalooline” – mineraalne ja vürtsikas,
algul aimub aroomist ka vana vaati. Niisiis pigem maskuliinne. Õppereisi
teravaimaks elamuseks oli sõit džiibiga kaldaterrasside
kõrgeimale servale, mis oli jõest tubli poole kilomeetri
kõrgusel. “Teed teeme korda enne koristust septembris, varem pole
mõtet, vihm uhub need niikuinii ära,” selgitas Vallegre
veinimaja juht Miguel Martins. Teedeks nimetab ta terrasside vahel looklevaid
radasid.
Vahel ei saa auto pöörata ja mingi osa teest
tuleb sõita tagurpidi. Hoopis teine tubakas, mõnus turistlik
nautlemine, on sõit portveinipaadil (barca rabelo) mööda Douro
jõge silmarõõmustavate veiniterrasside vahel, käes
klaas külma vahuveiniga.
Kuidas portvein
sünnib?
Portveini tegemiseks on lubatud kasutada 80 punase
ja 40 valge viinamarja sorti. Tuntumad marjad on Touriga Nacional, Touriga
Franca, Tinta Cão, Tinta Barroca ja Tinta Roriz. Sageli kasvavad marjad
vanematel terrassidel läbisegi, koos need ka kääritatakse. Karmi
mineraaliküllase pinnase ning parkainerohke tihke kesta ja viljalihaga
marjade koosmõju annab portveinile jõulise karakteri, mis talub
piiritusega kangestamist ja säilitab siiski algse marjamaitse.
Portvein käärib lahtistes väikese toa suurustes kivivannides
(lagar). Ajalooliselt purustati marjad selles jalgadega. See on ürgne ja
hästi pehme pressimine, seemned jäävad jalgade all terveks ja ei
anna veinile oma mõrkjat maitset. Viimase paarikümne aasta
vältel on katsetatud ja kasutatud ka mehhaanilisi tallajaid, kuid tundub,
et nooblimates portveinimajades hakkab algupärane menetlus jä
lle moodi minema. Seda rakendatakse eeskätt parema kvaliteediga marjade
puhul, millest on lootust saada aastakäiguveini. Quinta das Tecedeirases
kinnitati, et neil käib jalgadega tampimine kolm-neli tundi päevas ja
seda teevad korraga kümmekond meest kahe-kolme päeva jooksul.
Tallajateks on ainult mehed, enamasti üliõpilased, vahel ka
turistid. Teised veinimajad ei pruugi nii maskuliinsed olla, enamasti lastakse
ka naised tallamistööle ligi, kuigi mõned väidavad, et
naiste kehatemperatuur on kõrgem ja see võib
käärimisele liialt hoogu anda. Tänapäeval, kus
lagar’is saab temperatuuri kontrollida, on see muidugi sofistlik
ettekääne.
Vein fermenteerub 22–24 kraadi juures
4–6 päeva. Kui kangus on 7–8 protsenti, lisatakse
viinamarjapiiritus, mille kanguseks on Quinta das Tecedeirases 77,7 protsenti.
Virde kangusest tähtsamgi on suhkrusisaldus ja tihedus, mida enne
käärimise piiritusega peatamist kindlasti mõõdetakse.
Kui need näitajad on head, saab valmistada aastakäiguportveini ehk
Vintage Porti või mõnd muud mainekamat portveinitüüpi.
Portveini aastakäigu kuulutab headel aastatel välja Instituto do
Vinho do Porto (IVP). Portveini laagerdamine toimub nii väikestes ja uutes
kui ka suurtes ja teinekord sada aastat vanades vaatides. Väike vaat on
pipa (550 liitrit) ja see ongi portveini mõõtühikuks.
Pipa’s on 525 liitrit (ehk 700 pudelit) portveini, mis on saadud 420
liitri veini ja 105 liitri viinamarjapiirituse segamisel. Portveiniinstituut
otsustab igal aastal, kui mitu pipa’t tohib sel aastal portveini
toota.
Piirkonnad
Douro jõe org
jagatakse kliimast lähtuvalt kolmeks allregiooniks. Jõe alamjooksul
paikneb Baixo Corgo (Corgost allavoolu) ja keskjooksul Cima Corgo (Corgost
ülesvoolu) – piiriks on Corgo jõgi, mis põhja poolt
voolates Dourosse suubub. Corgost allpool asuv regioon on pisut jahedam ja
vihmasem, ülalpool asuvas Cima Corgos on aga enamik tähtsamaid
quinta’sid (veiniaed, veinimõis). Sealsetel kaldaterrassidel
kõrguvad kuulsad portveinimajad. Keskuseks on Pinhão külake,
kust portveini saab rongi, laeva või auto peale laadida ja Via Nova de
Gaiasse saata, kus asetsevad portveinimajade laod ja kontorid. Douro
ülemjooksule jääv Douro Superior on kõrgem ja kuivem ala,
kuid ka seal asetsevad mitmed kuulsad veinivaldused, näiteks Taylori
Quinta de Vargellas või Symingtoni Quinta do Vesuvio.
Need, kes eelistavad mahlakat ja tüsedat, peaksid valima Late Bottled Vintage’i (LBV), need, kes tulisemat ja heledamat, võiksid võtta mõne 10aastase. Muidugi, kui jõulu ajal ei pea raha lugema, võiks kaaluda kogunisti 30–40aastast veini või mõnd vana aastakäigu-numbriga pudelit.
LBVdest on mulle alati väga meeldinud Warre’s ja Taylor’s, aga värskelt on meie turule jõudnud ka nende kõva konkurent Graham’s. 10aastastest on väga hea Ferreira. Vallegre pakub aga haruldasi 30- ja 40aastasi portveine ning mandli ja mandariinikoore järele maitsevat haruldast toodet Old White Port, vana valge, milles ka 80 aasta vanust veini.