Mida suhkruvahtra mahl sisaldab?
Suhkruvahtra mahlas on maksimaalselt kuni 10 protsenti kuivainet. Lõviosa sellest moodustab loomulikult suhkur. Keskmiselt on vahtramahlas suhkrut 3-4 protsenti, erakordselt magusa mahlaga spetsiaalselt aretatud suhkruvahtra sortidel kasvab see näit 7-8 protsendini. Nii suur vahtramahla koostise varieeruvus on seletatav puude, kasvutingimuste ja ­aastate kliimaolude eripäradega. Valdav osa mahlas leiduvast suhkruhulgast langeb sahharoosi arvele, glükoosi ja fruktoosi esineb napilt. Lisaks suhkrutele on varakevadises vahtramahlas veel orgaanilisi happeid, fenoolseid ühendeid, valke, aminohappeid, taimseid hormoone, mineraalaineid (eeskätt kaaliumi-, fosfori- ja kaltsiumiühendid), mikroelemente ja vitamiine. Ehkki nende koostisosade arvele langeb vaid ligikaudu protsent või paar mahla koostisest, on neil oluline roll. Nimelt annavad orgaanilised happed ja fenoolsed ühendid vahtrasiirupile omase maitse ja lõhna.

Vahtrasiirup toidulaual
Kui siirup on saavutanud sobiva tiheduse (tavaliselt suhkrusisaldus 66-67%), siis see filtreeritakse ja villitakse. Vahtrasiirupi toiteväärtusest rääkides tuleb rõhutada, et selle toote kaloririkkus põhineb eranditult suhkrutel, valke ega rasvu siirup ei sisalda. Suhkrute hulgast lähtuvalt väärtustub sajagrammine siirupikogus ligi veerand tuhande kilokaloriga. Sellises hulgas siiski keegi vahtrasiirupit ei pruugi. Siirupit lisatakse väikeses koguses mitmesugustele soolastele ja magusatele küpsetistele, samuti külmadele ja soojadele dessertidele. Loo nimitegelasega saab glasuurida isegi liha ja köögivilju. Vahtrasiirupit kasutatakse ka mitmete grillkastmete koostises. Koguselt tühine siirupilisand annab põneva lisameki jäätistele, vahvlitele, küpsistele, kookidele, kreemidele ning puuviljasalatitele ja -kastmetele. Ühtviisi hästi sobib kallis siirupilisand nii koduste pannkookide katteks kui ka igapäevase tee ja kohvi magustamiseks.