26.09.2008, 00:00
Valuvastane dieet
Tasakaalustatud toidulaud aitab leevendada mitut valu. Ka toitumisharjumuste korrigeerimisel võib olla tõbesid ja valusid ennetav mõju.
Sellest et toit võiks valusid leevendada, hakati rääkima umbes
kakskümmend aastat tagasi.
Alles praeguseks on kogunenud
piisavalt tõendeid, et mõnel toiduainel on võime tunduvalt
tõsta valutaluvuse taset. Teadlased on uuringute tulemusi
analüüsinud ja siin on need kokkuvõtlikult.
Vürts võtab ootamatu valu
Esimesena uuriti
punast pipart. Selgus, et selles sisalduv kapsaitsiin tõstab organismi
valutaluvuse määra. Kuidas? Pipar kõrvetab keelt. Organismis
tekib „valu”, mille eest keha end kaitseb, paisates verre aineid,
mis aitaksid teravast maitsest tingitud valuga toime tulla.
Tuntuimad neist ainetest on endorfiinid, nn õnnehormoonid, mis omavad
võimsat valuvaigistavat efekti.
Sushi nautijatele on
hästi tuntud wasabi-rõigas, mis on samuti üks valuvastase
retseptori stimulaator. Samasuguse eduga võiks stimulaatoriks nimetada
küüslauku, sinepit, sinepiõli ja kaneeli – kõike,
mis n-ö kõrvetab keelt. Erandiks on siinjuures ingver, mis pole
küll eelnimetatutega võrreldes samal tasemel terav, kuid omab
samuti tugevat valuvaigistavat toimet.
Kõik need vürtsid
aitavad leevendada teravat valu, kuid pole eriti tõhusad kroonilise valu
puhul. Seega kui oled end ära löönud, sisse lõiganud,
ootamatult peavalu saanud, siis nende vürtside abil saab ajutiselt
valuläve tõsta. Iga päev neid aga kasutada ei tohi, sest pidev
teravate maitsetega liialdamine võib kahjustada magu ja soolestikku.
Rohkem õnne, vähem valu
Teadlased soovitavad juua rohkem piima, süüa kalkuniliha, mune,
metspähkleid, päevalilleseemneid ja mandleid. Kõigis neis on
hulgaliselt triptoflaani, aminohapet, mis kergitab valuläve. Triptoflaan
aitab peaajus moodustada serotoniini, see on aga kõigile tuntud
õnnehormoon, mis vaigistab valu.
Kroonilise valu all
kannatajad võiksid enamikul juhtudel ülalloetletud toiduained oma
menüüsse lülitada ning seeläbi end täiendava
õnnetundega turgutada. Loomulikult ei tähenda see, et
menüü täiustamisest piisab haigusega toimetulekuks, ravimiseks
tuleb järgida arsti nõuandeid.
Selge on ka see, et iga
valulik olukord on eriline ja rusikareegleid sellega võitlemiseks pole.
Isegi kui pähklikalkun migreenivalu leevendada aitaks, on sellest
vähe kasu, kui hoo all kannataja toitu nähagi ei suuda.
Ei
saa anda ka täpseid soovitusi, kui palju piima peaks jooma või mitu
muna sööma, et valu taanduks. Üks on kindel: mitte millegagi ei
tasu üle pingutada ja toitumisharjumuste muutmisel võiks arstiga
nõu pidada.
Ei rasvale!
USAs on
ilmunud arst Neil Brennani raamat „Toiduained, mis võidavad
valu”. Selles võtab autor kokku valuvastase dieedi tulemused
haiguste ravis. Üks tees, milleni ta ikka ja jälle välja
jõuab, on see, et dieedis kasutatavad toidud peaksid olema madala
kalorsusega ja väherasvased.
Nii vähendatakse kolesterooli
taset organismis, aidatakse normaliseerida hormonaalset tasakaalu ning
vajadusel võtta kaalust alla. Kõige selle tulemusena väheneb
valuhoo sagedus ja intensiivsus. Alljärgnevalt mõned
näited.
Osteoporoosi puhul kaob madalakalorilisele toidule
üleminekul ka osa liigsest kehakaalust, kui seda on. Väiksem kaal aga
tähendab vähem pinget selgroole ja jalgadele.
Migreenihood
tekivad rasvavaese toidulaua korral harvem: lahja toit lihtsalt tekitab
vähem peavalusid.
Lahja toidu korral paraneb ka südame
verevarust
us, seega väheneb stenokardiaoht ning valud südames ei tee enam
varasemaga võrreldes nii palju piina.
Doktor Brennani arvates
peaks iga valuvastase dieedi koostisse kuuluma spargelkapsas, must ja roheline
tee, kala, sojaproduktid, viinamarjad, ananass ning üldse palju puu- ja
köögivilju. Selline dieet polegi õigupoolest dieet, pigem
lihtsalt tervislik ja tasakaalustatud toitumine, mida võiks järgida
ka neil eluhetkel, kus valude all ei kannatata.
Rasvavaene toit on
tervislik ka siis, kui miski ei valuta, ja aitab ennetada mitmeid
tänapäevaseid tõbesid, nagu hüpertoonia, infarkt ja
insult.