Pilk trofee-veinidele

Tarapaca Merlot on tüüpiline magus-vürtsikas, väga tagasihidliku happega Tshiili moosivein. Eesti tarbijale istub selline eriti hästi. Chateau Grand Puy Ducasse´i teine vein Prelude ja Chateau d´Archins on ausad bordooveinid. Mõlemad on Cabernet Sauvignoni-põhised, täis musti marju, seedrivaiku, vürtse.  Esimene on veidi küpsem, sest 1997. aasta oli keskpärane ja seepärast on vein juba üsna valmis. D´Arcins on natuke lihtsam ja odavam, aga ikkagi üks väärikamaid ja säravamaid bordooveine, mida on võimalik alla 300 krooni osta.

Giribaldi Barologa panin ükskord pimedegustatsioonil täitsa metsa ja ega teised maitsjad paremad polnud. Vein on nii pehme ja šokolaadine, et kuidagi ei osanud seda Baroloks pidada, mis idee poolest peaks olema karm ja tanniinine ning maitsema hapupiima ja teelehtede järgi. Niisiis väga modernses tarbijasõbralikus stiilis Barolo. Rocca Sveva Amarone on tähelepanuväärt juba sellegi poolest, 1997. aasta oli Itaalias haruldane ja selle aastakäigu Amarone peaks just konditsiooni jõudma.  Eriti rikkalik ja maitseküllane jook, pealegi uus tegija meie turul. Gran Claustrio on mulle praegu veel tundmatu.

Calvados Papidoux ja Grappa Primavera paistavad silma suhteliselt magusa ja mahlaka stiiliga ja seepärast on need (pealegi omasuguste seas ühed kõige odavamad) algajale kange-sõbrale hästi sobilikud.

Uudiseid Uus-Meremaalt

Esimene tähelepanek lillepaviljonis veiniriiuleid sorteerides oli see, et Uus-Meremaa Sauvignon Blancide vägi hakkab jõuliselt kasvama. Vanad tegijad meie turul on Montana ja Villa Maria. Esimene on veidi täidlasem ja ümaram, teine õhem ja elavam. Villa Maria on tuntud ka selle poolest, et villib kogu oma toodangu keeratava plekk-korgiga pudelisse. (Meie restoranipidajad sellisteks uuendusteks veel valmis pole ja kardavad, et sellist veini kliendile müüa ei saa: pole pudeli avamise show´d.)

Värsked tulijad on Jackson Estate ja Matua Valley Wines. Jackson on on üsna väike tipptaseme tegija, tema Sauvignon Blanc on stiililt happeline, jõuline, maitseküllane, väga nauditav edasijõudnud veinisõbrale. Matua (just see firma on valmistas esimese Sauvignon Blanci Uus-Meremaal, aga Põhjasaarel) oma jälle ümaram ning väga heas tasakaalus – väga sobiv esmatutvustuseks selle maa Sauvignoniga.

Klassikuid Hispaaniast ja Saksamaalt

Hispaaniast on meile hiljuti kohale jõudnud Marques de Riscal. Marques de Riscal on Marquez de Murrieta kõrval teine Rioja veiniklassik, kes pani 19. sajandi teasel poolel aluse selle regiooni kuulsusele. Tootja noor vein Tempranillo 1860 sai Challenge´il ka kuldmedali. Selle maitses leidub nii vaniljet kirssi kui kohvi. Väga nauditav on ka Riscali Reserva.

Ka Saksamaalt saabub meile järjest paremaid veine. Lisaks juba aastapäevad müügil olnud Rheingau klassikule Georg Breuerile on nüüd müügile saabunud Schloss Johannisberg. See paik on nii kuulus, et Californias kutsutakse Rieslingit sageli nimega Joahhisberg Riesling – Andes mõista, et see nimi märgib Rieslingi ideaali.

Uuest maailmast soovitaksin uute tegijate seast proovida mitmest punasest sordist kokku segatud Casa Silva Quinta Generacioni nime kandvat punaveini.

Estonian Wine Challenge´I trofeed

*Tarapaca Reserva Merlot 2001
*Prelude a Grand-Puy Ducasse Pauillac 1997
*Chateau D Arcins 1999 Haut Medoc
*Giribaldi Barolo 1999
*Rocca Sveva Amarone della Valpolicella 1997
*Gran Claustrio tinto 2000
*Papidoux Calvados Fine
*Grappa Primavera
*Davidoff Cognac Extra
*AE DOR Vintage 1982
*Créme de Cassis de Dijon, Gabriel Boudier
*Rum Chauvet
*Bowmore Islay 12 Years Single Malt Scotch Whiskey