Üks allhankijaid oli YIT Ehitus. YITiga sõlmitud lepingu suurust Eesti Energia ei avalda, ent tegu oli metallkonstruktsioonide valmistamise, tarne ja paigalduse lepinguga. Kogu projekt oli keeruline ja mahukas ning ajagraafik pingeline. Ühel hetkel otsustas Tehnoloogiatööstus, et teeb YITi asemel osa töid ise ära. Võimalik, et tähtajad surusid peale ja Tehnoloogiatööstus lootis ise paremini hakkama saada.

Siinkohal algab nali. Vaatamata sellele, et nüüd vihtusid tööd teha Tehnoloogiatööstuse inimesed, maksti samal ajal YITile edasi. Erafirma teenis niimoodi mittemillegitegemise eest 58 808 eurot. Üks kõrge Eesti Energia tegelane ütleb Eesti Ekspressile: “Paistab nii, et Tehnoloogiatööstus palkas allhankijana YIT. Seejärel YIT võttis omakorda allhankija, kelleks osutus seesama Tehnoloogiatööstus. Ja kõige krooniks maksis Tehnoloogiatööstus kogu selle ringmängu eest ­YITile 60 000 eurot.”

Raha nagu maast leitud!

Aasta hiljem siseauditi käigus avastas Eesti Energia vea. Korruptiivseid suhteid või seaduserikkumisi samas ei tuvastanud. Tagasi pole ka nõuda midagi, sest lepingu kohaselt puudus selleks alus. Raha on läinud. Kuhu täpselt süü otsimisel näpp panna, polegi selge. Ilmselt tavaline tähelepanematus või unustamine. Unustati raamatupidajaid teavitada? Unustati YITiga leping ümber teha? Unustati YITiga tasaarveldus teha?

Tehnoloogiatööstuse senine juht Martti Kork lahkus eelmisel aastal auditi järel firmast. Tema asemel sai oktoobris uueks juhiks Otto ­Richard Pukk. Puänt on aga selles, et YITiga sõlmitud lepingutel oli just Puki allkiri, see projekt oli tema vastutada. Niisiis, leitakse jama, juht aetakse minema ning tema asemele pannakse uus mees. Siis läheb mõni aeg mööda ja avastatakse, et tegelikult oli jama eest vastutav hoopis “uus mees”.

Täna pole ka Pukk enam Tehnoloogiatööstuse juht. Eesti Energia ametlik teade ütleb, et mõlemad endised juhid lahkusid omal soovil. Praeguseks on Eesti Energia muutnud kogu kontserni hankesüsteemi, üheks põhjuseks just selliste 60 000­euroste üllatuste vältimine.