Endine investeerimispankur kohtusse ei ilmunud, kuid sunnimeetodid ka veel käiku ei läinud. “Kohus jätkab Tõnis Haaveli otsinguid, aga ma parema meelega ei avalda, kuidas,” ütles kohtunik Moonika Tähtväli Ekspressile. “Ta hoiab ilmselgelt kõrvale. Aga enne kui sundtoomine kõne alla tuleb, on vaja kätte toimetada kutse. Praegu ei ole Tõnis Haavel teadlik, et ta on kohtusse kutsutud.”

Tänavu veebruaris mõisteti Tõnis Haavel koos Harles Liivi ja Erki ­Piirsaluga süüdi investeerimiskelmuses. Nn Bakuu-afääris raha kaotanud Eesti äritegelased esitasid süüdimõistetute vastu ka kopsaka 7 miljoni eurose tsiviilnõude, mis on kohtutäituri avalduse aluseks.

Üks Haaveli võlanõudjatest, ärinaine Kersti Kracht ütleb, et Eestis on inimestel kombeks teha end varatuks, et vältida oma kohutusi.

“Haavel ütleb, et ei ole Eesti resident, elab Lätis. Mis siis, et ta sõidab ringi uhiuue BMW X5ga ja elab Pirita rannahoones. Kohus ei saa mitte midagi ette võtta, sest seadused on sellised. Mis mõte on kõigil neil krimiasjadel ja tohutul menetlemisel? Meeletu ressursi raiskamine!

Galojan pandi 60 000 omastamise eest vangi. Aga siin on inimesed, kes petavad kümnete miljonite eurodega, saavad tingimisi karistused ning ohvritele jäävad sendid. Milleks selline tsirkus?” räägib Kracht.

Hiljuti võõrandas Haavel eriti filigraansel moel oma osaluse firmas Grupivara, olgugi et sellel oli äriregistris võõrandamiseks kohtutäituri seatud keeld. Kõigepealt vähendati osakapital nulli ning siis suurendati seda nii, et Haavelile ei jäänud praktiliselt midagi. Ettevõtte uus omanik on Kaur Kender. Enne vangerdust suudeti veel ka ära nullida firma varasem jaotamata kasum, kattes sellega viimase majandusaasta kopsaka kahjumi. Kohtutäitur Vilippusel jäi vaid kukalt sügada.