Justiitsminister Urmas Reinsalu (Isamaa) muretseb, et riigikogu liikmete kuritegude uurimine on liiga keeruline. Rahvasaadikuid saab võtta kriminaalvastutusele ainult õiguskantsleri ettepanekul riigikogu koosseisu enamuse nõusolekul.

Segane on seegi, kuidas otsida läbi riigikogulase vanemate, õdede-vendade või isegi sõbra kinnisvara, kui on põhjust arvata, et seal leidub riigikogulase isiklikke asju. Reinsalu ootab nüüd, et riigikogu koostaks politseile ja prokuratuurile vastava reeglistiku.

Kes raamatut ei tagasta, saab inkasso kaela!

Tallinna ülikooli tudengeid ähvardatakse kevadise eksamiperioodi ajal uue karmi korraga. Ülikooli akadeemiline raamatukogu saadab pärast raamatute laenutamise tähtaja lõppemist meili, et „raamatukogul on õigus kasutada võlgade sissenõudmiseks inkassofirma teenuseid“. Tudengid, vaadake oma riiulid üle!

Reps muudaks emakeelepäeva riiklikuks tähtpäevaks

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps (Kesk, pildil) on vastu emakeelepäeva kuulutamisele riigipühaks. Ta põhjendab oma seisukohta sellega, et praegu toimuvad koolides 14. märtsil teemakohased aktused, viktoriinid ja kohtumised kirjanikega. Vaba päeva puhul oleks lapsed kodus ja üritused jääks toimumata.

Küll aga soovitab Reps kaaluda 21. veebruaril toimuva rahvusvahelise emakeelepäeva tähistamist mitte vaba päeva, vaid riikliku tähtpäevana. Siis saaks oma keelt tähistada kõigi 157 Eestis kõneldava vähemuskeele esindajad.

Prillidega passipildile

Toimetusele tuntud jurist, kelle tohutu paksude klaasidega prillid on eluaeg olnud osa tema kuvandist, keeldus ID-kaardi foto jaoks prille ära võtmast. „Mind ei tunne keegi pildilt ära ilma prillideta!“ Vaidles niikaua, kuni sai politseis õiguse.

Siseministri määrus lubab dokumendifotol kanda prille, kui inimese silmaava, silmalaud ja silma võrkkest on selgelt nähtaval, prilliklaasid ei peegelda valgust, prilliraamid ei varjuta nägu ning inimene on üheselt tuvastatav. Prillipapad – dokumendil prillid ninale!

Röökur lendas politsei saatel Istanbuli

16. mail istus Tallinnast Istanbuli suundunud Turkish Airlinesi lennuki viimases reas mees, kes õhkutõusmiseni vahetpidamata karjus. Tema kõrval seisnud stjuuard lihtsalt muigas ja reisijad imestasid isekeskis, miks lõugavat meest maha ei tõsteta.

Valjuhäälse protestija kujul oli tegemist Eestist välja saadetava mehega, kes deporteerimisega nõus ei olnud. Meest konvoeerisid kolm tursket politseinikku, kaks neist istusid teine teisel pool meest, kolmas üle vahekäigu. Kuna lennukis oli vabu kohti, tõsteti reisijad viimastest ridadest ettepoole istuma. Kui õhureis algas, lõppesid ka mehe karjed.