Seoses suure fentanüüliäriga vahistatud ehitaja ­Aleksandr T. vaidleb politseile täiega vastu. Mees väidab: a) et ta kuulati üle narkojoobes (mida prokurör eitab), b) et ta kulutas kuus uimastite tarvitamisele maksimaalselt 100 eurot (prokuröri väitel 3000 eurot), c) elektroonilised kaalud olid tal kodus uimastikoguste kaalumiseks, et mitte ise eluohtlikku üledoosi võtta (prokuröri väitel kaalus ta narkoportse hoopis müügi otstarbel).

Esirikaste kiiluvees

Äripäeva rikaste edetabelis sai Londonis baseeruva valuutavahetusfirma Transferwise suuromanik ­Kristo Käärmann 234 miljoni euroga esikoha ja tema kompanjon ­Taavet Hinrikus 218 miljoni euroga kolmanda koha. Transferwise’i aktsionäride nimekiri näitab, et eduka firma väikeosanike seas figureerib teisigi eestlasi: näiteks Ott Kaukver, Sten Tamkivi, Ivo Mägi ja Rain Johanson. Nende kõigi osalused on väärt sadu tuhandeid või isegi üle miljoni euro.

Toompea pannakse kinni

Seoses Eesti saamisega Euroopa Liidu eesistujariigiks 2018. aasta alguses sahistatakse, et suur osa Toompeast pannakse selleks kuue kuu pikkuseks perioodiks “lukku”. Turistid ja muidu uudistajad küll pääsevad sinna, kuid mitte kõikjale ja ilmselt on oodata autodega liiklemise keeldu. Eesistumise ajal külastab nimelt Tallinna rohkelt tähtsaid väliskülalisi ning Eesti peab tagama nende julgeoleku. Rohkearvulisi liiklemispiiranguid on rakendatud varemgi, näiteks USA presidentide ja Briti kuninganna Tallinna-visiitide puhul.

Lextal manitses ministreid

Vandeadvokaat Karl Kask büroost Lextal saatis manitseva kirja peaminister ­Taavi Rõivasele ja maaeluminister ­Urmas Kruusele.

HKScan Estonia advokaadina tegutsevat Kaske häiris, et ministrid kritiseerisid tema kliendi otsust tuua seakatku piirangute tõttu elussigu Soomest Eestisse.

“Tegemist on pretsedenditu juhtumiga, kus Vabariigi Valitsuse liikmed sekkuvad sellisel viisil Eesti äriühingu Euroopa Liidu ja Eesti õigusega kooskõlas olevasse otsusesse ning igapäevasesse majandustegevusse,” teatas advokaat. “Teie poolt esitatud põhjendamatu ja asjaolusid mittearvestav kriitika ning seeläbi loodud avalik negatiivne foon põhjustab ASile HKScan Estonia otsest kahju nii Eestis kui teistes Balti riikides, mõjutades muuhulgas negatiivselt äriühingu konkurentsiolukorda. Selline kriitika on kahetsusväärne ja arusaamatu ning juhul, kui edasine olukord seda nõuab, oleme sunnitud astuma konkreetseid samme oma õiguste ja ärihuvide kaitseks.”

Eelmisel nädalal teatas Rõivas valitsuse pressikonverentsil, et ühe kõige suurema sealihatöötleja otsus oleks mõistetav tavaolukorras. “Aga kui needsamad inimesed on käinud ­riigi käest taotlemas, et riik ostaks kokku Eesti seakasvatajate toodangut ja ise samal aja ostavad teistest riikidest toorainet sisse, siis see pole lõpuni arusaadav,” lisas ta.