Millest see kõneleb, et erakond küll loos süüdi pole, aga puhtaks selles loos ka ei jää, arutlevad podcast'is loo autorid Oliver Kund ja Greete Lehepuu. Esiteks oli selline käitumine peegel Keskerakonna akuutsest rahaprobleemist - raha oli parteil hädasti vaja ja esialgu tehti kõik, et see neile ka jääks. Selle eest võitlesid need, kes tõesti ei pruukinud skeemi sisu teada. Laiemalt kõnelevad leiud toimikust erakonna ammu tekkinud kultuurist, mis annab inimestele julguse ja eelduse asju korruptiivsel teel ajada. Erakonna esimehel Jüri Ratasel on nende Augeiase tallide puhastamisega veel kõvasti tööd.

Kuidas elab Isamaa?

Urmas Jaagant portreteerib värskes Ekspressis Isamaa esimeest Helir-Valdor Seederit. Isamaa ja Seeder on hetkel poliitmaastiku kuumimad nimed ja tähtsaimad tegelased, sest on nende otsustada, kas sünnib koalitsioon, kus nad on sotside ja Reformierakonnaga või hoopis EKRE ja Keskerakonnaga.

Kui suur roll on Seederil selle otsuse tegemisel? Urmas Jaagant arutleb ja teeb panuse, millal Isamaa otsusest kuulda võiksime.

Värskes lehes veel

  • Inimene lavastati loomapiinajaks. Üks Harjumaa talunik pandi vastiku valiku ette: kas unustad 40 000 euro suuruse võla või tembeldame su loomapiinajaks. Ta ei andestanud naabrimehele võlga ning sattuski politseisse ja meediasse eriti rõvedal moel.

  • Bonnieri väärilise loo jätk: väikese Martini ema ronib pimedast sügavikust välja ja püüab pojaga uuesti sidet luua.

  • Elu ja surm Kopli liinidel. 1970. aastate algul kasvasid Tallinnas Kopli liinidel tüdruk nimega Riina ja poiss nimega Andrus. Mis juhtus nendega pärast seda, kui sinna kavandati suur kinnisvaraarendus ning nad Koplist lahkuma pidid.

__________________________________________________________________________

Sõjapäevik LIVE

9. juunil kell 19 vahetab Ekspressi sõjapäevik formaati ning jõuab jälgijateni hoopis videos. Just järgmised kolm kuud võivad olla otsustavad – pannakse paika lõplikud jõujooned ning selgub, kelle armee ning majandus on võimelised sõda edasi pidama ja kas üldse kellegi.

Sõjapäeviku stuudios on sõjandus- ja julgeolekueksperdid Leo Kunnas ja Rainer Saks, et anda oma eksperdihinnang. Arutelu juhib sõjapäeviku autor ja Eesti Ekspressi välistoimetaja Indrek Lepik.

Sõjapäeviku lugejal on võimalik esitada ülekande eel ka küsimusi. Selleks saada oma mõtted neljapäeva keskpäevaks aadressile indrek.lepik@ekspress.ee.