Ringkonnakohtu tsiviilkolleegium arutas sõna tähendust seoses raadiojaama Sky Plus saatejuhi Alari Kivisaare kohtuasjaga.

2019. aastal eetris olnud hommikuprogrammis küsis Kivisaar oma kaassaatejuhilt Kristjan Hirmolt: „Oletame, et kui su naine oleks neeger, siis sa oled sünnitusmajas ja enne oma lapse sündi sa saad vajutada ühte nuppu, kumba nuppu sa vajutad, kas musta või valget?“

Ringkonnakohtu hinnangul oli Kivisaare küsimus rassistlik ja šovinistlik. Samuti analüüsis kohus Kivisaare poolt 2020. aasta hommikuprogrammis esitatud küsimust „Äkki mustad on pätimad?“. Sedagi küsimust pidasid kohtunikud mustanahalisi alandavaks ja rassistlikuks.

PARANDA MEELT, TALTSUTA KEELT: Sky Plusi saatejuht Alari Kivisaar esines ringkonnakohtunike hinnangul eetris rassistlikult ja šovinistlikult.

Kohtuasi sai alguse Katrina Raiendi poolt veebis avaldatud petitsioonist, kus ta nõudis Kivisaare raadioeetrist eemaldamist. Seepeale pöördus Kivisaar kohtusse ja nõudis Raiendilt oma au haavamise eest 75 000 eurot.

Muu hulgas väitis Raiend petitsioonis, et Kivisaar olevat heitnud 2014. aastal raadioeetris nalja Uganda naisjooksjate vägistamise üle. See väide ei leidnud kohtus tõestust.

„Isikule vägistamise õigustamise omistamine oli igal juhul tema au teotav,“ tõdesid ringkonnakohtunikud Meeli Kaur, Vallo Kariler ja Mati Maksing.

Raiend peab maksma Kivisaarele 2000 eurot mittevaralise kahju hüvitist ja 1262 eurot õigusabikulusid osaliselt koos viivistega. 30. novembril välja kuulutatud kohtuotsus pole jõustunud.

Katse keelata riigikogu liikmetel rääkida „neegritest“ kukkus läbi

Kohus keeldus parlamendis peetavatele sõnavõttudele tsensuuri kehtestamisest.

2021. aastal arutas sõnaga „neeger“ seotud kaebust Tallinna halduskohus. Kaebaja X (nimi kohtulahendis varjatud) tahtis, et kohus keelaks ära sõna „neeger“ kasutamise riigikogus.

Kaebaja X-i pahameele põhjustas see, et sama aasta 14.-18. juunil oli sõna „neeger“ kasutatud riigikogu istungil. Mis päeval ja kelle poolt seda tehti, seda kaebaja ei teadnud.

„Kuna „neeger“ on orja ja tasuta tööjõu sünonüüm, palun nimetatud huligaan välja selgitada ja kohustada eestlaste ees vabandama, kuna eestlased on ka terve elu neegrid olnud ja on neegrid siiani,“ teatas X kohtule.

Kohtunik Andreas Paukštys tagastas kaebuse X-le. Paukštys teatas, et halduskohus lahendab konkreetseid vaidlusi menetlusosaliste vahel, „mitte ei teosta kontrolli riigikogu tegevuse üle“.

OLUKORD ON TÕSINE: EKRE poliitik Uno Kaskpeit rääkis riigikogus, et ta ei ole näinud Eestis tumedaid tüdrukuid.

Riigikogu stenogrammidest selgub, et kaebaja X-i välja vihastanud sõnakasutus toimus 16. juunil 2021. Nimelt pöördus EKRE poliitik Uno Kaskpeit peaminister Kaja Kallase poole järgmise küsimusega: „Olen siin mitmed korrad jalutanud korterist riigikokku ja ühel päeval ajaviiteks lugesin ära need Bolti toiduvedajad, kes vastu tulid. Neid oli seitse või kaheksa.

Kõiki neid rattaid juhtisid, võiks öelda, neegrid. See on lausa hämmastav minu jaoks.

Peale tööd nad kindlasti suhtlevad meie tüdrukutega, sest tumedaid tüdrukuid ma siin ei ole näinud. Mis on teie valitsuse eesmärk selles tegevuses? Kas see, et meie rahvas muutuks tulevikus tumedaks, või kuidas?“

Jaga
Kommentaarid