Hallis nimekirjas riikidel on näiteks raskem saada välisinvesteeringuid ja laenud on kallimad. Riigile kaasneks väga suur mainekahju.

„Läti on olnud halli nimekirja lävel. Malta sai sealt välja viimasel hetkel, kuid sinna läheb väga suure tõenäosusega Bulgaaria ja seal on Gibraltar… Aga meil läks hästi ja oleme pangakaasuste järgselt pööranud uue lehekülje,“ ütles Mäeker. „Meie ülesanne ja võimalus oli näidata, et mida ja millal me teinud oleme. See ei ole ainult järelevalve küsimus. See on küsimus, kuidas me kriminaalmenetlust rakendame, kuidas kurjategijatega vara konfiskeerime, kui pikaks ajaks neid vangi mõistame ja nii edasi.“

MONEYVAL on Euroopa Nõukogu ekspertkomitee, mis koos tema nn emaorganisatsiooni Financial Action Task Force’iga seab rahvusvahelised rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise standardid.

Väikeriike pigistatakse hindamisel tavaliselt kõvemini kui suurriike. Hindamisega tegelevad välismaa eksperdid, kelleks eesti puhul olid Šveitsi, Armeenia, Mani saare, Vatikani, Jersey ja Rootsi esindajad.