Tegelikkuses pole asi nii lihtne, et mine ja võta, puude või talvekartulite saamiseks tuleb täita avaldus ning avaldaja peab oleme varem Tallinnalt toimetulekutoetusest saanud.

Linnavalitsuse teatel soovivad tänase seisuga kartuleid saada 526 peret ja küttepuid 93. Riigihankega tahab linn anda nii kartuleid kui puid 200 perele. Seega jääb 13 tonni kartuleid puudu (igaühele on ette nähtud 40kg), aga puid võib üle jääda rohkem kui 200 kuupmeetrit.

Mis iganes tulemus - avaldusi saab esitada kuni 20. oktoobrini -- on selline tegevus peen trikk ja ehkki Keskerakond seda eitab, paistab see selgelt valimiskampaania osana. Tuletagem meelde, et valimised on 18. oktoobril. Välireklaam on ammu keelatud, aga puuhunnik, peal kiri, et keskerakondlik linnavalitsus aitab linlasi, seisab ikka uhkelt keset platsi. Samas ei saa ka midagi halba öelda - ikka ju tore, kui inimesi aidatakse. Sellise abi sihtgrupp on eelkõige eakad inimesed, kellele, nagu Agu Uudelepp oma analüüsis ERRis väitis, tekitakse soe tunne hinge isegi siis, kui nad abi ei vaja - näe, ma ise saan hakkama, aga vaat´, üks mees aitab lihtsat inimest tema hädas.

Ilmad on juba külmad ja näha, et inimestel puid vaja, kui nad hunnikust halge võtavad. Mis see hunnik siis seisab seal vihma käes ja mädaneb - oleks õiglane hoopis, kui seal oleks kiri, et igaüks võib vabalt puid võtta. Aga ei, hunnik peab seisma kui monument Savisaarele.

Andrus Kivirähk kirjutas hiljuti Päevalehes, et ilmselt tahaks Savisaar puuhunniku peal mõne nõia, või veel parem, kapitalistliku vereimeja ära põletada. Kõige hullemad kapitalistid on aga teatavasti Reformierakonnas, nii et ohver tuleb ilmselt sealt. Lõket on linnapeal ka oma aknast väga hea vaadata. Rahvakirjanik muretses, et küttepuid on hiljem vähem jagada. Muretsemiseks pole põhjust, lõkke saab teha väga suure, arvestades, et 200 kuupmeetrit jääb üle. Nõnda saaks seal kõik Savisaare vaenlased ära grillida.

Ekspress küsis täna linnavalitsuse meediaosakonnast, mis täisvõimsusel toodab praegu artikleid linnavalitsuse tublidusest, kui palju kartulid ja puud maksma lähevad, kuid vastus lubati anda pärast seda, kui leping on sõlmitud. Raepress on ise teatanud varem, et riigihanke tulemused ja hind pidid selguma 1. oktoobril. Arvestuslikult maksab aga kartulikilo 5 krooni, mis on 2,5 korda rohkem kui suurtes poekettides.

Ja mis üldse sai sellest Vabaduse väljakule toodud kartulihunnikust, mille taustal Savisaar abipaketti reklaamides seisis? Kas see toodi korraks foto jaoks kohale ja viidi siis minema? Ja kui palju selline trikk maksis?

Õigluse huvides tuleb märkida, et linnavalitsusel on palju tõhusamaid abipakette kui populistliku tsirkusega puude ja kartulite jagamine. Kokku on kevadel algatatud abipakettide maksumus 311 miljonit krooni, ja nende peaeesmärgiks luua Tallinnasse kahe aastaga 5500 uut töökohta. Muuhulgas on linnavalitsus otsustanud kanda lasteaiakoha maksumusest 80% ja tõsta huviala ja sporditegevuse toetus senise 2000 kroonise piirmäära 3000-le kroonile.