Näiteks on nende seas 29aastane endine amfetamiinisõltlane Kert, kes tegutses mustas äris tankistina ja kellelt kohtus nõuti miljon krooni. Samuti 27aastane Roman, kelle mõlemad vanemad olid alkohoolikud ning kes tarvitas kuus aastat amfetamiini.

Mõlemad mehed on praegu neist pahedest vabanenud. Gert juhib Lootuse Küla saekaatrit ning Romani kaudu said alkoorjusest vabaks ka tema vanemad.

Pritsimeeste tiimi kuuluvad ka kümme aastat heroiini tarvitanud, kaheksa korda kohtulikult karistatud Daniil ning Jevgeni, kes tahtis saada elukutseliseks kelmiks, kolida Kanadasse ja luua seal oma "pettuse impeerium".

Viies mees, Viljam Borissenko, on Lootuse Küla programmi direktor, samuti endine heroiinisõltlane.

Ülejäänud kaks pritsumeest tulevad Laitsest. Neist üks, Tõnu Ermas, peab Nõmmiku talu meiereid.

"Me kõik oleme vabaks saanud," räägib Borissenko. "Ja kui seni vaatasime, kuidas oma vanematelt, riigilt ja ühiskonnalt võtta, siis nüüd tahame midagi tagasi anda - sellest ka tuletõrjekomando idee!"

Üksuse käsutuses on tänavu mais Rootsist Hillerstropi koguduselt kingitusena saadud tuletõrjeauto Volvo. See on küll 30 aastat vana, kuid läbisõiduga vaid 27 000 kilomeetrit. Masin mahutab 5000 liitrit vett ja on korralikult varustatud - pumbad, kiivrid, generaatorid, saapad, redelid jm. Volvo jaoks püstitati kähku ka soojustatud depoo. 

Laitse rahva jaoks olid seni lähimad päästjad Keilas ja Padisel, mis asuvad umbes 25 kilomeetri kaugusel.

Lootuse Küla komando sai tuleristsed suvel, kui süttis kohalik prügimägi. Vabatahtlikud jõudsid kohale enne Keila päästjate saabumist. "Pelgasime veidi, et  profid naeravad meie isetegevuse peale. Aga nad olid väga heatahtlikud ja abivalmid," ütleb Borissenko. Ametlikku litsentsi Lootuse Küla tuletõrjujatel veel pole. Selle saamiseks tuleb neil läbida päästeameti 46tunnine koolitus, mis algab novembris.