Konkureeriva kirjastuse Varrak tegevjuht ja aktsionär Priit Maide jahmus uue raamatu esikaant nähes. Asi on selles, et mullu suvest kuulub Varrakule Patendiametis registreeritud ainuõigus kasutada kujutismärki “101 Eesti...”. Varrak on selle kaubamärgi all välja andnud üheksa raamatut.

Näiteks Mart Laar kirjutas 101 ajaloosündmusest, Peeter Ernits 101 loomast, Rein Veidemann 101 kirjandusteosest. Sarja autorite sekka kuulub ka Mart Juur, kellelt ilmus “101 Eesti popmuusika albumit”. Tema uue raamatu andis välja aga Tammerraamat.

Varraku töötajate meelest on Juure uue kogumiku kujundus äravahetamiseni sarnane teiste “101 Eesti...” raamatutega. Isegi üks sarja autoritest küsis Varrakus käies, kas Juurel on nüüd sarjas ilmunud juba teine teos.

Maide uuris Tammerraamatu juhilt Tiina Tammerilt, kuidas ta kavatseb asjad klaarida. Tammer teatas, et tal polnud õrna aimugi, et tegemist on kaitstud kaubamärgiga. “Info on üleval vaid Patendiameti koduleheküljel asuvas registris, kus surfates võib sattuda sellele teabele,” selgitab Enno Tammer. “Seda me numbri 101 ja sõna “Eesti” puhul teha ei osanud, sest tegu on laialt kasutatud numbri ja sõnaga. Näiteks arv 101 esineb praegu ligi 50 raamatu pealkirjas ning sõna Eesti üle 6000 raamatu pealkirjas.”

Enno Tammer lisas: “Palusime Maidel edastada meile oma soovid, kuidas saaksime olukorra rahumeelselt ja sõbralikult lahendada. Vastust me ei saanud, saime teate advokaadibüroolt, kus on karm nõue Mart Juure raamat “101 Eesti kuulsust” tiraaž hävitada ja müüdud eksemplaride müügitulu Varrakule kanda.”

Varraku advokaadi Maria Mägi-Rohtmetsa sõnul on tegemist räige seaduserikkumisega, seetõttu on esialgne nõue nii tõsine. “Loodame jõuda kompromissile. Juur autorina võib ju tahta teha nalja, aga kirjastus peab võtma tõsiselt ausa konkurentsi nõudeid.”

“Ma ei taha konkurendi kiusamisest rahuldust saada,” ütleb Maide. “Kuid olen nõutu, sest Tammerraamat rikub kirjutamata seadusi, et teise põllu peal ei käida.”

Kirjastuste kätšist on kuulnud ka Mart Juur. “Mina panin pealkirja, sest seal on lugu tegelasest, kes kirjutab raamatut “101 Eesti kuulsust”. Oleksin võinud panna vabalt ka pealkirja “1001 Eesti kuulsust” või mõne muu numbri. Mingit pahatahtlikkust seal ei ole. Mina juba ette vabandan. See raamat on paroodia.”

Juhtunu näitab, et mõned naljad võivad väga kalliks maksma minna.