Nagu iga uue asja puhul, on ühiskonnas tekkimas debatt – kas üldse, kus ja kuidas tohib e-suitsu tõmmata.

E-sigarettide pooldajate sõnul on need tervislikumad, neil pole kõrvalseisjatele passiivse suitsetamise mõju, nad ei haise ega tekita tuleohtu.

Vastaste sõnul võivad nad ärgitada noori suitsetama ning nende pikaajalist mõju tervisele pole piisavalt uuritud.

Suitsetajana, kes tõmbab paki sigarette päevas, otsustasin omal nahal järele proovida, kuidas üleminek e-sigaretile mu tervisele mõjub.

Mulle meeldib suitsetada. Kuid mulle ei meeldi terviseriskid, hais ja konid.

Tahtsin teada asju, mis huvitab paljusid suitsetajaid, keda Eestis on üle veerandi elanikest:
1) kuidas mõjub tavasuitsu vahetamine e-sigareti vastu minu tervisele,
2) kas mul õnnestub tema abil tavasuitsetamine maha jätta,
3) kuidas mu elu selle tõttu muutub.

Septembri alguses pöördusin Eesti suurima erakliiniku Qvalitas poole. „Idee on huvitav!" teatasid tohtrid. "Meie käest on ka viimasel ajal väga palju küsitud, et kuidas siis ikka arstide suhtumine e-sigarettidesse on. Sellises eksperimendis osaleksime hea meelega.“

Kliiniku peaarst dr Toomas Põld tegi nimekirja testidest ja analüüsidest, mille pidin läbima: veloergomeetria (võhmatest rattal), kliiniline vere analüüs, kopsuröntgen, spirograafia (kopsude funktsionaalne kontroll), pulmonoloogi (kopsuarst) põhjalik kontroll.

Vähegi adekvaatseks tulemuseks pidin loobuma suitsetamisest viieks nädalaks, pahvima ainult e-sigaretti ning seejärel uuesti testid läbima. Kasutasin nikotiiniga e-vedelikku, sest vastasel korral võinuks tekkida võõrutusnähud ja eksperimendi vussi keerata.

Ja eksperiment pole tasuta, pigem kallivõitu – 240 eurot.
Kuidas tavasuitsu asendamine e-sigaretiga mulle mõjus? Mida arvavad arstid?