Eile ilmunud artikkel Maikenist ja WAF koolist on saanud meilegi ootamatult võimsa vastukaja osaliseks. Seetõttu peame oma kohuseks teha siinkohal erand ja selgitada lugejatele selle artikli taustalugu.

Esiteks soovime rõhutada, et meie toimetuse poole ei pöördunud omal initsiatiivil ühtegi muusikapedagoogi, keda nüüd ülekohtuselt Maikenile kambaka korraldamises süüdistatakse. "Mingisugust ühte punti", nagu Maiken neid nimetas, pole. WAF kooli hävitamisele pühendunud vokaalpedagoogide salaordut ei eksisteeri (vähemalt pole meie selle olemasolust teadlikud).

Igav tõde on see, et teema kasvas välja toimetuse seest, sest olime aja jooksul kuulnud vastavaid kuulujutte osade WAF kooli lauljate hääleprobleemide kohta. See ongi üks ajakirjanduse ülesannetest: kontrollida, milline on kõlakate tõepõhi, kui seda üldse on. Käesolev juhtum pole ses osas kuidagi silmapaistev, vaid rutiinne töö lehetoimetuses.

Kõikide loos esinevate õpetajatega võttis Ekspress ise ühendust. Loo allikateks said mitmed lugupeetud ja tunnustatud vokaalpedagoogid, kelle käe alt on läbi käinud aukartustäratav hulk Eesti pop- ja jazzlauljaid. Nende hinnangut ja selgitusi tasub avalikkusel kuulata. Eeldatavasti andsid õpetajad ka aru, et selle artikliga nad endale sõpru juurde ei võida. Ehk isegi kaotavad mõned.

Igav tõde on see, et teema kasvas välja toimetuse seest, sest olime aja jooksul kuulnud vastavaid kuulujutte osade WAF Kooli lauljate hääleprobleemide kohta.

Maikeni väitel teadis ta alates suvest, et Ekspress tegeleb looga, mis puudutab WAF kooli. Maiken kirjutas ajakirjanikule esimest korda ise. See leidis aset sügisel, 1.novembril.

Leppisime kirjavahetuses kokku, et ühtegi lugu ei ilmu, kui me kuulujuttudele piisavalt kinnitust ei saa.

Pea kolme kuu jooksul suhtlesime mitmete pädevate allikatega, kes meile teema uurimise ajendiks olnud kuuldusi kinnitasid.

Nädal enne loo ilmumist saatsime Maikenile järgmised küsimused.

Sadolini tehnikat nimetatakse maailma tervislikumaks tehnikaks - kui palju olete saanud tagasisidet, et Sadolini tehnika on rikkunud kellegi hääle, häälpaelad jne. Kuidas käitute? Kas võtate vastutuse ja tagate ravi? Millise ravi ja kus?

Algusaastatel käisite arsti juures oma õpilastega – miks? Kas Te käite edasi? Kui ei käi, siis miks?

Kas olete teadlikud, et Sadolini tehnika ei pruugi sobida lastele (alla 18-aastastele) ja kõigile?

Kuidas seda välja selgitate, kas see sobib või ei? Kas olete kellegi koorist ka tagasi saatnud?

Kui paljud Superstaari saates käinud lauljad vajasid häälekaotuse tõttu abi nn klassikalist laulutehnikat valdavatelt pedagoogidelt?

Maiken reageeris küsimustele kolm päeva hiljem, reede õhtul. Eelpoolsetele küsimustele jättis ta vastamata, kirjutades kõigest muust, sh isiklikest läbielamistest ja Sadolini tehnika juurde jõudmisest. See jutt on ka artiklis sees.

Maiken teatas, et on nõus ajakirjanikuga kohtuma esmaspäeval kell 16:30. Kuna nii hiline kokkusaamine oleks hakanud mõjutama loo trükkimineku aega, tegi ajakirjanik ettepaneku kohtuda esmaspäeval kell 12. Vastasel korral poleks Maikeni kommentaar enam ajaliselt lehte jõudnud.

Kohtumisele jättis Maiken ilmumata.

Selle asemel pöördus ta konkureerivasse meediagruppi kuuluva Kanal2, täpsemalt selle kanali saate "Radar" poole, mis on eetris teisipäeviti kell 20:00.

Võib oletada - ja pärast saatelõigu nägemist see kahtlus ainult kinnistub -, et eesmärk oli kolmapäevases Ekspressis ilmuv lugu "ära tappa", teha Maikenist süütu kannataja.

„Radaris“ küsis saatejuht Maikenilt Ekspressi saadetud küsimusi, lisades sinna omal soovil epiteete, justkui Ekspress väidaks, et Maiken on halb õpetaja.

Midagi sellist pole Ekspress kunagi väitnud.

"Radar" ei tasakaalustanud oma lugu vastaspoole arvamusega. Samuti ei esitatud loos ühtegi vastuväidet Ekspressis ilmunud artiklile.

Meie artikli mõte ei olnud arutleda Maikeni isikuomaduste üle, kuigi just nii võis mitmete Maikeni kaitseks välja astunud lauljate retoorikast välja lugeda (võtmes „ta ei saa valesti õpetada, sest tal on kullast süda“). Samuti polnud sihikul Sadolin kui tehnika. Lugu püstitas küsimuse, kas Sadolini tehnika rakendamisel on WAF koolis midagi n-ö tõlkes kaduma läinud. Ekspressiga konsulteerinud ekspertide kogemus ütleb, et on. Kas on valesti õpetatud või õpetatud neile, kellel pole selle jaoks vastavat füüsilist materjali.

Meil ei ole Maikeni ega WAF kooliga mingit kana kitkuda.

Eile kõlanud tuntud lauljate, Maikeni sõpruskonna argumendid stiilis „WAFiga on kõik korras, sest mul ei juhtunud midagi“ tähendavadki ainult ja ainult seda – nendel konkreetsetel inimestel ei juhtunud midagi. Ja kui oleks juhtunud, kas nad siis räägiksid?