Sel esmaspäeval jalutasid nad koos ajakirjanik Madis Jürgeni ja fotograaf Vallo Kruuseriga läbi Draamateatri, meenutades 1983. aasta 21. oktoobri õhtut.

"Õhk põles!" kirjeldas Uusbek hetke, mil tuletõrjujad suure saali uksed avasid. Talle tundus, et suitsu täis üheksa meetri kõrguses toas hõljusid käelaba suurused leegid.

Sulev Teppart seisis toona Uusbeki selja taga ja nägi sarnast hetke: tulejutt justkui jooksis mööda toolileenide serva edasi: siuh!-siuh!-siuh!

Siiani ei teata, mis ikkagi täpselt juhtus. Kuigi ametliku versiooni järgi põhjustas põlengu ülepinges plahvatanud töövalgus ja selle eest mõisteti kohtus süüdi ka kolm inimesti, jääb õhku palju küsimusi.

Miks põlesid toolid altpoolt? Kuidas kukkus plahvatanud lamp viie meetri kaugusele sellest, kus ta rippus? Kuidas sai temperatuur saalis nii kõrgeks tõusta, et Teppart kolmandal korrusel rõdul käsi vastu kuumavat seina hoida ei saanud; et laeornamendid alla kukkusid ja kristall sulas? Millest tekkis matjas must tahm, mis kattis kogu saali? Kes tegelikult süüdi oli?

Tee kaasa toonane teekond läbi Sirje ja Sulevi kirjelduse:

Loe ka detailset Madis Jürgeni artiklit "Lahendamata juhtum minevikust: kes süütas Draamateatri?", milles räägivad kaasa ka toonane kohtunik ja advokaat Märt Rask.

Sulev Teppart ja Sirje Uusbek.Draamateater

Eesti Ekspressi podcast ilmub igal neljapäeval. Seda saab kuulata läbi iTunes'i, Androidi ja iOS süsteemidel töötavate podcasti rakenduste. Märkides Ekspressi Podcastile "subscribe", saate igal nädalal teate kohe, kui uus osa on kuulamiseks valmis.

Ootame tagasisidet Ekspressi Facebooki!