Ajakirjanik võiks olla haritud ka elementaarsel muusikalisel tasandil, kui ta kirjutab muusikutest või kajastab nende erialaseid tegemisi. Teemaga tutvumiseks on tänapäeval mitmeid lihtsaid vahendeid – nagu näiteks Youtube, kust saab kuulata artistide salvestusi, ning ka andmebaasid, kust saab kontrollida ooperiartistide tööhõivet.

Ootame ajakirjanikke väisama ka ooperietendusi, et oma silmaringi laiendada ja omandada teadmisi ooperisolistile vajalikest oskustest. Samuti ei tee halba asjatundjate arvamuse küsimine enne konkreetse artikli avaldamist või loo eetrisse paiskamist, et säilitada enda ja oma väljaande professionaalset mainet. Et valdkonda adekvaatselt kajastada, tuleks Eesti ning maailma ooperilauljate tegemistega kursis olla ja me julgustame ajakirjanikke end harima, et eksitav info vähemalt riiklikest meediakanalitest tavatarbijani ei jõuaks.

Antud käitumine on ebaeetiline nende suhtes, kes Eesti ooperikultuuri edasi arendavad ja selle nimel ooperimajades pühendunult tööd teevad. Seisame ühiselt selle eest, et säärase pretsedendi loomisega ei devalveeruks kuvand meie erialast.

27 Eesti ooperisolisti