Justiitsminister Raivo Aegi kandidaat Harju maakohtu uueks esimeheks olevat Narva kohtunik Heili Sepp (44). Eelmisel aastal kandideeris ta riigikohtunikuks. Avalikkus teab Seppa ajast, kui ta juhtis riigiprokuratuuris Reformierakonna rahastamise uuri­mist. Sepp kirjutab Tartu Ülikoolis Ülle Madise juhtimisel doktoritööd kõrgete riigiametnike kuritegudest. Varem on ta kaitsnud usuteaduskonnas magistrikraadi kuningas Nebukadnetsarist.

Varrakul silm peal


Postimehe omanik Margus Linnamäe heitvat silma kirjastusele Varrak. Linnamäele kuulub lõviosa meelelahutusärist Apollo, mis peab raamatupoode.

Kaljulaid Krimmi veini ei joo


Vene saatkond saatis president Kersti Kaljulaidile 50 aasta juubeliks lilled, šokolaadi ja pudeli Krimmi vahuveini. Viimase saatis presidendi kantselei otseteed Vene saatkonda tagasi.

Puud kiirendavad kliima soojenemist?


Helsingi ülikooli teadlased uurivad, kuidas ja miks eritavad metaani putukavastsed ja puud. Metaani peetakse 80 korda ohtlikumaks globaalse soojenemise põhjustajaks kui süsihappegaasi. Ehkki metaan kaob atmosfäärist kiiremini kui CO2, on see tunduvalt „tihkem“. Seetõttu võivad puud mängida rolli kliima soojenemisel. Asjast teatanud Horizoni teadusuudised märgivad, et esialgsel hinnangul pole puude „peeretamine“ seotud fotosünteesiga, vaid tegu on mullast saadava metaaniga, mis paisatakse õhku puude kaudu. Puuvõradest eraldub metaani päeviti, mitte öösiti, ning see kogus kasvab suvesoojaga ja kahaneb jahedal ajal.