„Olen selle suhkrutoosi seltsis üles kasvanud, hiljem päranduseks saanud ja oma elu jooksul teda hoolsalt hoidnud,“ rääkis Pukk. Ta mäletab toosiga kaasas käinud lugu järgmiselt.

1960. aastateks oli kunagisest Eesti Pangast saanud NSV Liidu Riigipanga Eesti osakond. Puki vanavanemad (Eensood) töötasid seal majahoidjate-kütjatena. Ka Puki isa töötas pangas – miilitsana.

Katlaruumi toodi põletamiseks kõikvõimalikku kraami alates panga majapidamisprügist ja lõpetades kõrval asunud Sakala sünnitusmaja jäätmetega. Kord jäi vahetult enne suure leegi puhkemist ühele vanavanematest (Pukk ei mäleta enam, kummale) silma suhkrutoos ja ta tõmbas selle roobiga ahjust välja. Puhastamisel tuli toosi katnud paksu tahmakihi alt välja kiri „Eesti Pank“.

Pukk, kes nüüd kodus asjade inventuuri tegi, leidis, et kõige väärikam koht toosile oleks tema esialgne kodu – Eesti Pank.

Toos valmis Langebrauni portselanimaalitöökojas 1930. aastatel. Arvatavasti telliti see panga töötajate uude sööklasse. Sellise kirjaga nõusid on säilinud vähe, ühes erakogus on veel üks sarnane suhkrutoos.

Kui kellelgi on veel kodus vanakraami seas Eesti Panga kirjadega esemeid, võiks neist Eesti Panga muuseumile teada anda.