Roche asutati Šveitsis perefirmana juba 1896. aastal. Omal alal üks maailma juhtivaid biotehnoloogia ettevõtteid tegeleb patendiravimide väljaarendamise ja levitamisega. Nüüdseks tegutsetakse rohkem kui sajas riigis, kusjuures töötajaid on üle maailma kokku ligi sada tuhat ja firma käive on 56 miljardit Šveitsi franki (üle 51 miljardi euro). Ettevõtte põhifookuses on uute ravimite ja personaalmeditsiini võimaluste teaduslik arendamine, mistõttu investeeritakse tublisti just innovatsiooni: eelmisel aastal näiteks 11 miljardit Šveitsi franki. Tulemused vastavad pingutusele ja 30 Roche ravimit on Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hädavajalike ravimite nimekirjas, samuti hinnati Roche mullu 11. korda järjest Dow Jonesi indeksi järgi farmaatsiasektori kõige jätkusuutlikumaks firmaks.

Roche Eesti OÜ

Tavaliselt jõuavad kõige uuemad ja tõhusamad ravimid Eestisse teiste Euroopa riikidega võrreldes kolm kuni viis aastat hiljem. Roche tegutseb koos teiste ravimifirmadega selle nimel, et seda aega lühendada. Väikese elanikkonna tõttu on meie turg pisike ja haigeid vähe, kuid hoolimata sellest tuleb ka siin ette harukordseid juhtumeid, kus on tarvis väga spetsiifilist ravimit. Veelgi enam – innovatsioon ei tähenda alati uut ravimit, vaid ka ravimivormi. Patsiendina mõistame ju, et kodus tabletti neelata on mugavam kui süsti saamiseks haiglas viibida.

Tegevjuht Kadri Mägi-Lehtsi on aastate jooksul märganud paradigma muutust: „Kui veel 15 aastat tagasi peeti vähki surmatõveks, siis praegu on see pigem krooniline haigus ja mitmed vähivormid on varajase avastamise korral ravitavad.”

Peale selle saavad tervishoiutöötajad kogemuse rahvusvaheliste kliiniliste uuringute tegemisel, samal ajal saavad haiged uusimat ravi ja haigekassa hoiab nende ravi arvelt raha kokku.

Hea sisekliima, tegelik kasu

Eestis töötab 20–25 töötajat. Kõik neist on vähemalt ühe kõrgema haridusega, ligi pooled kas arsti- või proviisorikutsega. Roche Eesti töökultuur põhineb avatusel, pühendumusel ja julgusel ning Tervise Arengu Instituut on tunnustanud neid tervist edendava ettevõttena.

Jaga
Kommentaarid