Kuigi atsetüleeni kasutati majakates juba 19. sajandil, töötas Dalén välja olulisemalt säästlikuma lahenduse. See tõi talle 1912. aastal ka Nobeli füüsikapreemia. Eestiski tegeles AGA saarte ning põhja- ja lääneranniku atsetüleenimajakate arendamisega. Esimese vabariigi ajal varustas seda kohapeal asuv AGA atsetüleenitehas, mis paiknes praeguses Noblessneri piirkonnas.

AGA uus nimi on Linde Gas

Kuigi Eesti AGA natsionaliseeriti 1940. aastal ja tema tegevus peatus vähemalt 50 aastaks, oli AGA 1991. aasta septembris teine taasiseseisvunud Eestis ametlikult registreeritud välisettevõte. 90ndate lõpuks oli ettevõttel üle Eesti juba ligikaudu 40 teeninduspunkti.

„AGA on aastate jooksul Eestisse jõudsalt investeerinud ja loonud gaaside kasutamisel mitmeid uusi tehnoloogiaid,” tõdeb Andrus Laur, Eesti AGA tegevjuht.

Kuuludes juba 2000. aastast maailma suurima meditsiini- ja tööstusgaase tootva Linde kontserni – mille ajalugu ulatub lausa 140 aasta taha –, läheb ettevõte selle aasta jaanuarist üle ka uuele nimele, võttes AS Eesti AGA asemel kasutusele nime AS Linde Gas.

AGA kaubamärk ei kao turult siiski täielikult – kui tööstusgaasidega seotud korporatiivne identiteet hakkab olema Linde, jäävad edaspidi AGA kaubamärgi all kasutusele gaasitarvikud ning eratarbijatele suunatud mulliveetooted ja vedelgaas.

Viimase 30 aastaga on ettevõte teinud läbi olulise arengu, saades Eesti suurimaks tööstuslike ja meditsiiniliste gaaside ning gaasitarvikute tarnijaks. Iseäranis suure hüppe on AGA/Linde Eestis teinud viimase paari aasta jooksul. Kui 2017. aastal oli ettevõtte käive ligi 19 miljonit eurot, kasvas see 2018. aastaks üle 25 miljoni ning küündis mullu juba 48 miljoni euroni. Kasvu on vedanud eksport.

Kõik sai alguse gaasilaternatest. 1904. aastal loodi Rootsis ettevõte Aktiebolaget Gasaccumulator ehk AGA, mille peamiseks tegevusalaks oli raudteesemaforide tootmine ja nende varustamine gaasiga. Valgustisüsteem põhines atsetüleenil. Edaspidi leidsid atsetüleeni abil töötavad laternad laialdast kasutust paljudes valdkondades nii autodel, tänavavalgustites, valgusfoorides, majakates, merepoides kui ka siseruumides.

Maailma võimsaim balloonide täitejaam

„Naljatlemisi ütleme, et meil on Tallinna lähistel maailma võimsaim balloonide täitejaam,” muigab Laur. Jutt käib Maardu täitejaamast, kus täidetakse 425-grammiseid vee gaseerimise balloone, mida eksporditakse põhiliselt Põhjamaadesse ja Saksamaale. Mõned aastad tagasi tegi ettevõte suure investeeringu täitejaama kaasajastamiseks, mille tulemusel täidetakse seal nüüdseks üle 1500 ballooni tunnis – see on teadaolevalt maailma suurim jõudlus balloonide täitmisel.

See, et ettevõte annab Eestis tööd kokku ligi 250 inimesele, on ka Linde kontserni seisukohalt keskse tähtsusega. Just siin asub 2006. aastast Põhja-Euroopa regiooni äriteenuste keskus, mille töötajate arv on praeguseks 170–180. „Meil on hea meel, et oleme leidnud Eestist palju spetsialiste ja erinevaid keeli kõnelevaid inimesi regiooni ülesannete täitmiseks,” sõnab Laur. Keskuses töötab palju noori, kokku 13 eri rahvusest.

AGA/Linde on aastaid gaasidega varustanud väga erinevate valdkondade ettevõtteid. Suurimad siinsete klientide hulgas on nii põlevkivi- ja keemiatööstusettevõtted, näiteks Eesti Energia ja Viru Keemia Grupp, kui ka joogitootjad, nagu A. Le Coq ja Saku Õlletehas. Peale selle kasutatakse gaase laialdaselt ka töötlevas tööstuses, meditsiiniasutustes ning toiduainetööstustes.

Suurimaid muutusi ennustab Laur lähiaastatel süsihappegaasi kasutamisel. „Lindel on väga palju tehnoloogilisi lahendusi, mis aitavad kasvuhoonegaase vähendada ja süsihappegaasi eri viisidel kasutada,” märgib ettevõtte Eesti tegevjuht. Ka hakkavad tulevikus suurt rolli mängima vesinikutehnoloogiad ja vesinikkütus. Samuti usub Laur, et Eesti majapidamisteski mõeldakse järjest rohkem mullivee poest ostmise asemel kraanivee gaseerimise peale.

Amazonist ees

Tugevast turupositsioonist hoolimata peab AGA/Linde siinset gaasiturgu väga konkurentsitihedaks, mistõttu on ettevõte võtnud oma teenuste pakkumisel kasutusele mitmeid oma valdkonna uuenduslikke lahendusi. Viimaste aastate jooksul on ettevõte käivitanud Eesti esimesed ööpäevaringselt avatud Gaas 24/7 iseteeninduspunktid ja toonud esimesena Eesti turule uudsed gaasiautomaadid.

Gaasiautomaadist saab kiirelt ja lihtsalt grillgaasi osta või tühja ballooni uuega asendada. Automaat sisaldab nii teras- kui ka komposiitballoonides AGASOL®vedelgaasi. Vahetada saab kõigi tootjate Eestis kasutatavaid standardseid vedelgaasiballoone. <a href="http://my.aga.ee/vedelgaas/gaasiautomaat/">Vaata, kui lihtsalt gaasi hankimine käib: linde-gas.ee/gaasiautomaat.</a>

„Mõnes mõttes võib öelda, et edestasime isegi Amazoni – meie mobiiliäpiga sai juba 2017. aastal minna iseseisvalt meie konteinertüüpi iseteeninduspunkti gaase kaasa ostma,” muigab ettevõtte Eesti tegevjuht. Uudse lahenduse, mis on täielikult siinsamas kohapeal arendatud, kasutajate hulk aina kasvab. Möödunud aastal hakati iseteeninduspunkte Eesti eeskujul paigaldama ka Norrasse ja Rootsi ning huvi on üles näidanud ka teised Linde riigid.

Veebruaris avab AGA/Linde Eestis gaaside ja tarvikute e-poe. Ehkki e-pood on tööstuskasutajate hulgas edukalt kasutusel juba 20 Linde riigis, lisanduvad Eesti e-poe eripärana lähitulevikus ka väiketarbijatele suunatud mugavamad makselahendused ja pakiautomaati tellimise võimalus.

Ühtlasi saavad AGA/Linde kliendid e-poe kaudu jälgida oma tellimuste, arvete ja balloonisaldo infot, laadida alla ning trükkida välja dokumente või kasutada varem tehtud ostude põhjal tellimismalle. „E-poes näeme kindlasti potentsiaali ja oleme valmis seda siin veelgi paremaks arendama, Eesti klientidele see kindlasti meeldib,” rõhutab Laur.

LINDEST

Pärast 2019. aasta alguses USA ettevõttega Praxair ühinemist on Lindest saanud maailma suurim gaasi- ja tehnoloogiaettevõte, mille 2018. aasta müügitulu ulatus 24 miljardi euroni. Ettevõttel on üle maailma ligikaudu 80 000 töötajat ja kliente teenindatakse enam kui 100 riigis. Turustame Eestis laias valikus tööstus-, toiduaine-, eri- ja meditsiinigaase nii tööstuslikuks otstarbeks kui ka erakasutuseks kodustes tingimustes. Lisaks pakume oma klientidele lõikamis- ja keevitustarvikuid, gaasiseadmeid, gaasi-
ohutuskoolitusi ning gaasitehnoloogilisi insenerlahendusi.

Jaga
Kommentaarid