Łódź

MÜÜT KOLEDAIMAST LINNAST: Łódźi uus ja vägev raudteejaam.


Iga reisijuhi järgi on Łódź kõige koledam linn Poolas. Ärge us­kuge! Kunagises tekstiilipealinnas – Poola Manchesteris – on ligi viie kilomeetri pikkune elust pulbitsev Piotrkowska tänav, kus käiakse jala. Linnas on alles neli ajaloolist ketrusvabrikut, millest ühes on megakeskus Manufaktura koos suure hotelli, kümnete restoranide, kinode, galeriide ja moodsa kunsti muuseumiga. Teine tohutu vabrikuhoone on renoveeritud kortermajaks. Kaks Kreenholmi mõõtu kompleksi alles ootavad kordategemist. Uuel juudi kalmistul on tööstur Izrael Poznański mausoleum – väidetavalt maailma suurim omataoliste hulgas. Tema eramus (lossis) on linna kunstimuuseum. Uhiuude raudteejaama toob kiirrong Varssavist tunni ja kümne minutiga. Renoveeritud on paljud endised tööstushooned, uut Poola arhitektuuri tasub vaadata.

Prantsuse omlett


Selleks on vaja aega. Parim aeg on nädalavahetusel, kui ei pea, hõlmad valla, välja jooksma. Munad segage, mitte kloppige. Pann olgu minimaalsel tulel. Võid pange nii, et teised sööjad ei näe – siis saab seda panna parajalt palju. Õigel ajal tuleb hakata rullima, et sisu jääks veidi vedel ja pealt ei tohi omlett pruun olla. Kui viiskümmend korda olete proovinud, tuleb alati ka välja. Tulemus on vaimustav.

Elton John „17-11-70“


Elton Johni trio 1970. aasta 17. novembril tehtud kontsertlindistus on ehe rokk (mitte krokodilli).

Harry Shein „Eruuv. Tule, lobiseme juutidest!“


2013. aastal meie hulgast lahkunud, viimased 34 aastat Iisraelis elanud eesti arhitekti raamat juudi kultuurist, pärimusest, tavadest. Sügav, soe ja mitmekihiline. Paljukogenud targa inimese sisse- ja tagasivaade oma rahva ajaloole pole lihtne lugemine ja raske on ühe sõnaga öelda, mis raamat see üldse on. Seda saab ka kokaraamatuna lugeda.