Ainus sektor, mis sellest ehk mingit kasu on saanud, on e-kaubandus. Kõik teised peavad tegema väga raskeid otsuseid. Parimal juhul vähendama oma töötajate palku, halvimal juhul koondama. Seiskama ehk suuri investeeringuid vajanud tootmise. Paljud on saanud keelu korraldada kontserte või võõrustada kohvikukülastajaid. Mitte keegi ei osanud aimata, et meid on ootamas selline pauk. Nii järsk kriis.

Kuidas ja millal see olukord lõpeb, ei oska samuti mitte keegi ennustada. Kriisi esimesel nädalal rääkis Arto Aas „Terevisioonis“, et iga lisanduv päev eriolukorda pikendab kriisist väljumist nädala võrra. Arvutage igaüks käesolevas hetkes, kaua meil taastumisega läheb.

Isegi magnaadid olid šokis. Mõnda magnaati ei suutnudki me ümber veenda. Mõni otsustas, et juba varem antud intervjuu on kehtivuse kaotanud ja palus, et räägitu mitte kunagi ei ilmuks.

Kui hakkasin tegema intervjuud ettevõtja Tiit Pruuliga, sain talt vastuseks: „Marta, homme pole enam ühtegi magnaati.“ Nii mõnigi teine, kes selles ajakirjas oma panuse andis, sai sarnase vastuse. Isegi magnaadid olid šokis. Mõnda magnaati ei suutnudki me ümber veenda. Mõni otsustas, et juba varem antud intervjuu on kehtivuse kaotanud ja palus, et räägitu mitte kunagi ei ilmuks.

Kuigi me kirjutame ettevõtetest, on nende ettevõtete taga inimesed, keda kriisid ei murra. See ongi põhjus, miks ka keset tormilist kriisi neid ettevõtjaid esile toome, neid väärtustame ja hindame. Selles ajakirjas on lugu firmast Cleveron, mille juhid on suutnud luua mitte ainult ühe või kaks edukat firmat, vaid mitu ja seda järjepanu. Ja ilmselt teevad nad seda ka edasi.

Perekond Tederid on loonud murede ja eri riigikordade kiuste edukaid ettevõtmisi nii Eestis kui ka mujal. Tehes midagi teistmoodi, olles julge. Mälestusi oma esimestest katsumustest tööturul jagas Heiti Hääl, kelle firmade pagas on arvukam, kui on mõnel tavainimesel elu jooksul töökohti.

Avaldame väärtuslike ettevõtete edetabeli, seal olev nimekiri on täis ettevõtjaid, kes loovad peamise osa tulust, mille najal terve Eesti seisab. Jah, olukord on praegu trööstitu. Viirusesse haigestunute statistika kõrval peame silma peal hoidma ka töötuks jäänute statistikal. Viirusest ajendatud töökohakaotusi oli kahel esimesel kriisinädalal tuhandeid. Kaheksa ettevõtet teatas, et peab COVID-19 tõttu koondama kogu kollektiivi.

Just praegu vajame magnaate, nagu käesolevas ajakirjas on portreteeritud, rohkem kui kunagi varem. Nende nakatav ettevõtluspisik seljatab viiruspandeemia, mis halvas meie majanduse. Nendega koos ehitame Eesti uuesti üles.