Meist said Toivoga klassivennad Tallinna Kristiine Gümnaasiumis aastal 1977. Nõukaaja uuendusliku hariduseksperimendi raames võeti lapsi null-klassi juba kuueaastastena ja riietati nad punasesse, et suuremad koridorides neist üle ei sõidaks. Just selliste punaste juntsudena me siis trehvasime. Algas sõprus, mis kestis „meie mutuka“ (nii me teda jütsidena hüüdsime) 2. keskkooli ehk Tallinna Reaalkooli mata-füssi eriklassi minekuni. Nende aastate kõrghetked olid Toivo juures poolsalamisi peetud lõputud geomängu- ja kanasta-lahingud. Ikka Manowari ja hiljem Iron Maideni saatel, mis kärises tema isa über-popist kassetikast lakkamatu heliribana. Aga muidugi ka vutt, Rubiku kuubik, esimesed kultuslikud „Nintendo“-mängud, mis meie klassi esimesena just Toivo kaudu jõudsid.

Toivo oli soe ja tark kaaslane, juba päris algusest. Langetan pea.


IGOR BATURIN, klassivend ja sõber lapsepõlvest

Lahkus üks Eestit enam mõjutanud inimene

Eesti Ekspress

Toivo Annus oli üks neljast insenerist, kes lõid Skype’i (ja enne seda failivahetusprogrammi KaZaA) tehnoloogilise põhja. Ülejäänud olid Ahti Heinla, Jaan Tallinn ja Priit Kasesalu.

Skype (asutatud 2003) kasvas mõne aastaga üheks maailma tuntumaks tehnoloogiafirmaks ja müüdi 2005. aasta sügisel eBayle 2,6 miljardi dollariga maha.
Just Toivo Annus oli see, kes esimesena teatas Skype’i meeskonnale toimunud tehingust.
Tehingu käigus said siinsed kaasasutajad ühtäkki väga rikkaks. Loodud väärtust jagus muidugi paljudele toonase Skype’i võtmeisikutele.
Skype’ist kasvasd välja edukas ja läbilöögivõimeline iduettevõtete kogukond, Eesti peamine rahvusvaheline kaubamärk ja suurim globaalse tuntuse allikas.
Toivo Annuse eestvedamisel hakkasid Skype’i insenerid oma teenitud vara Ambient Sound Investmentsi (ASI) kaudu julgelt Eesti tehnoloogiasektorisse investeerima. See oli rahavaestele Eesti inseneridele ja ettevõtjatele 2006. aastal tohutuks hüppelauaks.
Koos hindamatu kogemusega, mille paljud tänased tehnoloogiatipud said Skype’is töötades, tõi see kaasa revolutsiooni, mida on nimetatud Tiigrihüppeks nr 2.
Sellest ökosüsteemist on kasvanud välja ja Toivo Annuse toetusel-mõjutusel tegutsemist alustanud terve koolkond Eesti päritolu insenere ja ettevõtjaid. Sealhulgas näiteks Transferwise (Taavet Hinrikus), United Cats and Dogs (Ragnar Sass ja Martin Tajur), Bolt (Martin Villig), Pipe­drive, Sten Tamkivi ja paljud teised.
Paljud uuemad Eesti ettevõtted, millel pole Skype’iga seost, kuna asutajad olid sellal liiga noored, on samuti toetunud oma ajast ees olnud Skype’i asutajate ja Toivo Annuse kujundatud siinsele tehnoloogiavõrgustikule ja Eesti heale mainele.
ASI riskiinvesteeringute plaani kõige kirglikumaks ja riskialtimaks eestvedajaks peetakse just Toivo Annust.

EESTI EKSPRESS