Eesti Ekspress ei rikkunud head ajakirjandustava

Pressinõukogu arutas Valdur Mikita kaebust Eesti Eks­pressis 22. juunil 2020 ilmunud artikli „Metsarahva Kristus“ peale ja otsustas, et leht ei rikkunud head ajakirjandustava.

Pressinõukogu otsus 24.9.2020

Eesti Ekspress rikkus head ajakirjandustava

Pressinõukogu arutas EASi kaebust Eesti Ekspressis 15. juulil 2020 ilmunud artikli „EAS käib jälle Viive Aasmaga kohut, asjasse on segatud ka Mark Eikner ja Paavo Pettai“ peale ja otsustas, et leht rikkus head ajakirjandustava.

Artikkel räägib Viive Aasma ja EASi vahelisest kohtuvaidlusest EASi korraldatud 800 000 euro suuruse riigihanke pärast.

EAS kaebas Pressinõukogule, et EASi seostamine poliitilise eelistusega on meelevaldne. EAS leiab, et artikkel sisaldab faktivigu ja väiteid, mis EASi mainet kahjustavad. Kaebaja ei ole rahul, et EASi väiteid on artiklis kasutatud ebaproportsionaalselt vähesel määral ja et artiklis jääb kõlama negatiivne hoiak EASi suhtes. EAS saatis ajakirjanikule palve faktivead ja hinnangulised väited parandada, kuid ajakirjanik keeldus.

Eesti Ekspress vastas Pressinõukogule, et artikli põhituumaks on see, et EASi hanke võitis reklaamiagentuur, mida juhib Mark Eikner, pakkumise tähtsaimaks autoriks oli Paavo Pettai ning EASi poolt juhtis selle hanke hindamiskomisjoni Heili Klandorf. Lehe väitel tähendab see, et Keskerakonnal, Klandorfidel ja Eikneril-Pettail on omavahel pikad ja keerulised seosed. Leht lisas, et artikli peateema kommenteerimisel jääb EAS üldsõnaliseks. Leht märkis, et EAS andis pikad ja põhjalikud vastused teiste asjade kohta, mitte artikli peateemal.

Pressinõukogu otsustas, et Eesti Ekspress rikkus ajakirjanduseetika koodeksi punkti 1.4., mis näeb ette, et ajakirjandusorganisatsioon kannab hoolt selle eest, et ei ilmuks ebatäpne, moonutatud või eksitav info. Pressinõukogu hinnangul sisaldab artikkel hulga ebatäpsusi, millele ka EAS ajakirjaniku tähelepanu juhtis, kuid neid ei parandanud.

Samuti rikkus Eesti Eks­press ajakirjanduseetika koodeksi punkti 4.1., mis näeb ette, et uudised, arvamused ja oletused olgu selgelt eristatavad. Pressinõukogu hinnangul sisaldab artikkel läbisegi fakte ja ajakirjaniku hinnanguid.

Pressinõukogu otsus 24.9.2020

Eesti Ekspress rikkus head ajakirjandustava

Pressinõukogu arutas Kalle Klandorfi kaebust Eesti Ekspressis 15. juulil 2020 ilmunud artikli „EAS käib jälle Viive Aasmaga kohut, asjasse on segatud ka Mark Eikner ja Paavo Pettai“ peale ja otsustas, et Eesti Ekspress rikkus head ajakirjandustava.

Artikkel räägib Viive Aasma ja EASi vahelisest kohtuvaidlusest EASi korraldatud 800 000 euro suuruse riigihanke pärast. Artiklis räägitakse ka EASi, hanke võitja ja Kalle Klandorfi vahelisest väidetavatest seostest.

Kalle Klandorf kaebas Pressi­nõukogule, et artikkel on negatiivne, halvustab tema mainet ja jätab mulje, et OÜ Idea PR võit EASi hankes on kuidagi seotud temaga läbi tütre Heili Klandorf-Järvsoo, kes oli hanke hindamiskomisjoni esimees. Kaebaja lisas, et artikkel sisaldab hulga oletusi tema seostest väidetavate korruptsiooni­juhtumitega. Kaebaja ei ole rahul, et temalt kommentaari ei võetud. Kalle Klandorf märkis, et Ekspress tegi mõned parandused, millele ta kooskõlastust ei andnud, sest need polnud sisulised.

Eesti Ekspress vastas Pressi­nõukogule, et riigihanke üle käis kohtuvaidlus ja artikkel räägib kohtuvaidlusest. Leht lisas, et ei süüdista kedagi ja avaldatud väited ei ole valed.

Pressinõukogu otsustas, et Eesti Ekspress rikkus ajakirjanduseetika koodeksi punkti 4.2., mis näeb ette, et konflikti sisaldava materjali puhul peab ajakirjanik ära kuulama kõik osapooled. Pressinõukogu hinnangul on Kalle Klandorf toodud artiklisse sisse kui osapool, tema kohta on esitatud süüdistusi, mistõttu oleks pidanud talle sõna andma.


Pressinõukogu esimees Gunnar Siiner