Nädala Ratas

Komakohad on elus mõnikord väga tähtsad, eesti keele grammatikas on komakohad väga tähtsad.
Riigikogus 16. detsembril

Henn Põlluaas: On olnud töökas aasta! Riigikogu saalis võib olla loomaaed, aga juhatus on jäänud väärikuse oaasiks. Ma arvan, et nüüd võiks aasta lõpu tähistamiseks ühe väikese peo korraldada. Kutsub ka riigikogu kantselei juhtkonna ja istungisekretärid, või noh, vähemalt kenamad neist. Mis arvate?

Siim Kallas: Pidu on hea mõte. Väike vein ja suši kuluksid ära küll.

Põlluaas: Suši? Sa tahad sušit! Mitte minu riigikogu juhatuses! Kas tead, kui kõrini on mul neist moodsatest peolaudadest, kus on suši-mušid, kiišid-piišid ja veganburksid. Ei, peolaud peab olema kaetud traditsioonilisi väärtusi kandvas võtmes! Laual peaks olema kartulisalat, sprotid, täidetud muna, singirullid, valge viin, Vana Tallinn...

Helir-Valdor Seeder: Sa unustasid süldi, Henn!

Põlluaas: Ja sült peab kindlasti laual olema! Laud peab olema lookas, toitu peaks jätkuma kolmeks päevaks. Varro Vooglaid võiks lisaks traditsioonilisele perele asuda ka traditsioonilise peolaua kaitsele.

Seeder: Lapsed ei söögi enam kartulisalatit! Tellid laste sünnipäevapeole kartulisalati ja pead kõik ise ära sööma. Jõmpsikad isegi ei proovi seda.

Põlluaas: Kas me sellist Eestit soovisimegi? Kas me selle pärast seisime Balti ketis? Ei! Me võitlesime okupatsiooniajal salaja, aga vihaselt nendega, kes tahtsid suruda kartulisalati retsepti porgandit ja tahtsid sealt ära võtta herne, sellal kui eestlased on juba aegade algusest teinud kartulisalatit hernestega, aga ilma porgandita.

Ja nüüd tahad sina peolauale sušit! Ei, sellist homopidu mina riigikogu hoonesse ei lase. Mina seisan heteropeo eest, kus on õige retseptiga kartulisalat ja muud õiged asjad. Õige eesti pidu on ikka vastassoo esindajatega, kus kõigepealt süüakse, juuakse ja lõpus minnakse üheskoos sauna.

Kallas: No vene ajal küll mehed ja naised koos saunas ei käinud. Jah, 90ndatel oli see kombeks, aga siis joodi ka siirupit piiritusega ja kanti kunstnahast tagisid. Seda me küll tagasi ei taha.

Seeder: No see on nüüd ajaloo moonutamine. Just vene ajal oligi kombeks kolhoosides ja asutustes segasaunasid teha. Siis elasid inimesed veel loomulikku ja rikkumata elu. Keegi ei kartnud, et teda kohtusse kaevatakse või mingit miituud tehakse.

Kallas: Äkki ei tasu pidu korraldada?

Põlluaas: Õige jah, parem joon üksi kodus kui korraldan homopeo.