Mitmetes Euroopa riikides, sealhulgas Saksamaal on tekkinud olukord, kus vaktsiinide laoseis kasvab ja ei suudeta sisse tulnud koguseid ära kasutada. Saksamaal on eriti halb olukord tekkinud AstraZeneca vaktsiiniga. Saksa ametnikud otsustasid algselt, et seda vaktsiini ei süstita vanemaealistele inimestele. Muuhulgas tekitas see osades sakslastes mulje, et tegu oleks justkui „halvema” vaktsiiniga ja seetõttu ei tahtnud nad lasta ennast AstraZenecaga vaktsineerida.

Nüüd on Saksa ametnikud küll muutmas oma otsust ja tahavad soovitada AstraZeneca vaktsiini kasutamist ka vanematele inimestele. Aga ikkagi on vahepeal nende vaktsiinide laoseis kasvanud, rohkem sisse tulnud kui suudetud kasutada.

Just seda Saksamaal kuhjunud laoseisu - see ei puuduta ainult AstraZenecat, vaid ka teisi vaktsiine - noolib nüüd ka Eesti, et kas saaks sealt midagi endale. Et kui te ise ei suuda praegu kasutada, kas olete valmis seda müüma meile. "Spahn vastas, et sellised tehingud vajavad Saksamaal sisepoliitilist kokkulepet," lisab Kiik.