Ja neljapäeva hommikul polnud kirikust enam peaaegu midagi alles…

Pärandiga töötades peab õppima elama ka hävimisega, sest pärand hävib kogu aeg, vaikselt meie silma all ja silma alt eemal. Muinsuskaitsjad ja konservaatorid pingutavad, et hävimist aeglustada, kuid päriselt lõpetada seda ei saa – kõik, mis sünnib, see kord ka sureb. Isegi asjad. Aga on erinevus hävimise ja hävitamise vahel. Kultuuripärandi teadlik ja tahtlik hävitamine on kuritegu igaühe vastu meist, sest jääme kõik sellest vaesemaks.

Linda Lainvoo on Muinsuskaitse­ameti muuseumide ja kunstipärandi ­osakonna juhataja.
Minevikust meieni jõudnud hooned ja esemed on otsekui lingid olnusse. Nende kaudu avaneb võimalus piiluda ja puudutada maailma, mida enam ei ole, aga mis on toonud meid tänasesse, teinud meist need, kes me oleme. Ent edasi kandub vaid see osa mineviku asjadest, mida peetakse tähenduslikuks, oluliseks, väärtuslikuks. Üks väärtuslikkuse kriteerium on kasutatavus. Just selle nimel, et kirikuvarad jääksid kasutusse, et neid ei asendataks praktilisest vajadusest uutega, oli meie päästetööde eesmärk saada nii paljud asjad kui võimalik sellisesse korda, et need saaks kohe uuesti liturgiliste esemetena kasutusele võtta. Juba juulis.

Ent kirikut ei ole enam…

Kuid alles on meie töölaudadel olnud asjad – kümned ikoonid, metall­esemed, raamatud. Mul on lootus, et säilinud asjad saavad sillaks hävinud kiriku ja uue kiriku vahel, mis loodetavasti peatselt kerkib. Et need esemed oma autentsuses on piisav link selleks, et sealne kogukond, aga tegelikult meie kõik, ei jääks päriselt ilma ühest väärtuslikust killukesest meie ühisest minevikust.

Linda Lainvoo on Muinsuskaitse­ameti muuseumide ja kunstipärandi ­osakonna juhataja.