„Olin vist teel Taani, kus pidin raamatu eest auhinna saama, kui lugesin väga kriitilist arvustust sellest samast raamatust. Omapärane vastuoluline moment. See heitis mulle ette eriti värvikaid piinamisstseene. Lugesin seejärel uuesti oma tekstist lõike, mis kriitikat said. Ja pidin nõustuma: kõik detailid polnud loo jutustamiseks vajalikud, läksin üle piiri.“

Kirjanik selgitab, et šokeerivad kirjeldused on vajalikud selleks, et tajuksime, mis on kangelase jaoks kaalul ja mille nimel ta võitlema peab.

„Saanuksin seda teha ka kriitika alla sattunud detailideta, sest raamatu atmosfäär poleks muutunud. Umbes nagu mõnes laulus kestab kitarrisoolo liiga kaua,“ tunnistab kirjanik.

Nesbø räägib, et kartis lapsena pimedust ja see võiski olla õudsete fantaasiate alge.

Tema raamatute äärmine leidlikkus piinamismeetodite alal sunnib küsima: kust ta selle kõik võtab?

Ja kirjanik vastab küsimusega: kas siis kõik ei mõtlegi nii? „Seda on minult palju küsitud ja olen alles siis hakanud aru saama, et ilmselt tõesti väga paljud nõnda ei mõtlegi.“

Seni ainsas Eesti ajakirjandusele antud intervjuus räägib Nesbø ka narkarite sekke infiltreerumisest, kurjuse eesmärgist kirjanduses ja sellest, miks valis ta Shakespeare’i ümbertöötluseks „Macbethi“.

Mõistagi tuleb kirjanikul vastata ka küsimustele selle kohta, millal ilmub järgmine Harry Hole raamat, kas ta ise on üldse laipa näinud ja miks tema arvates on raamatutes enamasti ohvriteks naised.

Ja lõppeks: Ida-Euroopa, sealhulgas Eesti, varustab Norrat torumeeste ja prostituutidega. Kas me vastutasuks saaks tema romaanide kangelase, joodikust mõrvauurija Harry Hole ühes raamatus Tallinnasse tegutsema?

„Haa! Ma ei saa seda lubada, aga ma kaalun seda!“ ütleb kirjanik.

Sooduspiletid veel saadaval vaid paar päeva!

Ekspressi krimikonverentsi sooduspileteid saab soetada 13. septembrini. Vaata lähemalt ekspress.ee/krimi.

Nesbøt on nimetatud Skandinaavia - ja üleüldse praeguse aja - parimaks krimikirjanikuks.

Jaan Martinson on kirjaniku loomingut iseloomustanud nii: "Nesbø lükkab latti, millest ta ise peab üle saama, iga raamatuga aina kõrgemale. Ta ei loo lihtsaid kuritegusid, kus ülemteener mõrvab vanaproua tühise rahanatukese pärast, vaid väärastab inimvaimu viimaste piirideni ja loob üha võikamaid psühholoogilisi ebardeid, kes, paraku, eksisteerivad ka tegelikkuses."

Nesbø saavutas laiema tuntuse romaanidega, mille peategelane on mõrvauurija Harry Hole. Raamatuid on sarjas kokku 11. Neid ja teisi Nesbo teoseid on tõlgitud ka eesti keelde (näiteks "Nuga", "Janu", "Politsei", "Kummitus" jt) ning neid on haaratud raamatupoe lettidelt suure isuga.

Kohtumine Nesbøga krimikonverentsil valmistab ette tema uue romaani ilmumist eesti keeles.