Kes tappis Harald Meri?

5. aprillil 1990. aastal tapeti Türil Järvamaa praost, Türi kirikuõpetaja ja Eesti Kongressi liige Harald Meri. Elu võeti ka Meri koduabiliselt Valve Kleinilt.

Nende surnukehad leiti alles kümmekond päeva pärast kadumist Türi lähedalt karjäärist.

Räige tapatöö šokeeris kogu Eesti avalikkust. Käivitati massiivne uurimine, juhtunuga tegeles Ülemnõukogu komisjon. Aastaid ringlesid spekulatsioonid, juhtunust on kirjutatud pikki lugusid ja raamatuid, välja on paisatud pööraseid süüdistusi tuntud Eesti ühiskonnategelaste kohta. Üks suur küsimus: kas praosti mõrv võis olla seotud tema tegevusega punakurjategijate paljastamisel ehk olla poliitiline tellimustöö, on siiani vastuseta.

Eesti Ekspressi ajakirjanik Madis Jürgen võttis veel kord ja varasemast märksa põhjalikumalt ette Harald Meri ja Valve Kleini mõrva uurimise. Esimest korda on avalikkusel juurdepääs juurdlusega seotud ja varem salastatud olnud materjalidele, seni peidetud jälitustoimikutele ning kõigile uurimisversioonidele ning tõenditele.

Pilt, mis avaneb, on üllatav ning ehmatav. Krimifestivalil harutatakse uurimise sõlmpunkte otse teie silme all.

Ekspressi krimifestival toimub juba 3. oktoobril. Päeva juhivad Mihkel Kärmas „Pealtnägija“ toimetusest ja Greete Lehepuu Eesti Ekspressist.

Festivali pääsmed ja rohkem infot leiab: ekspress.ee/krimi