Regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskuse juhataja dr Vassili Novak põhjendas pikka järjekorda sellega, et kõnealusel päeval saabus haiglasse ebatavaliselt palju kiirabiautosid: "Viidatud päeval saabus meile 94 kiirabi, mis on märkimisväärselt enam võrreldes tavapärase ligikaudu 60 kiirabiga saabunud patsiendiga."

Näiteks päev varem, 27. detsembril saabus kiirabiga regionaalhaiglasse 56 patsienti ja päev hiljem, 29. detsembril 66 patsienti.

"Ootamatult suurt haigete saabumist me enamasti ette prognoosida ei saa," lausus dr Novak. "Seega ei ole probleem kergesti lahendatav. Terviseamet on sellest teemast teadlik ja otsib lahendusi. Jaanuari algul on tulemas ühine arutelu kiirabi ja EMO juhtidega. Samas võib öelda, et tegemist on globaalse probleemiga, ning näiteks ELi riikides ja USAs on tavaline, et madalama prioriteediga haigega tuleb kiirabil oodata tunde."

Paraku tähendab pikk kiirabiautode järjekord ja patsientide haiglasse andmise viibimine ka seda, et jookseb kiirabibrigaadide tööaeg ning reageerimisvalmis on vähem vabu kiirabiautosid. See omakorda võib kaasa tuua kiirabi vajavate patsientide ooteaja pikenemise.

Jaga
Kommentaarid