Poplauljanna Britney Spears (24) on kasutamata võimalus nii Eesti presidendile Rüütlile kui ka Venemaa juhile Putinile, kes mõlemad äsjastes esinemistes muretsesid oma riigi demograafilise olukorra pärast.

Spears sünnitas läinud aasta sügisel poja ja teatas nüüd ühe tele-show’ otse-eetris, et on jälle rase ja ootab teist last.

"Täna ei ole meil head ja selget, kõigile mõistetavat plaani, kuidas siis ikkagi Eesti rahva iivet tõsta," kurvastas aga president Rüütel oma esinemises 8. mail ühiskondliku leppe aastapäeva puhul.

Kui Rüütel kutsuks Spearsi Kadriorgu teed jooma, võib-olla kooruks aruteludest mõni värske idee? Või annaks see kohtumise fakt ise kellelegi eeskuju?

Sama hädasti aga vajaks Vladimir Putin Britneyt Moskva Kremlisse, et arutada temaga oma kolmapäevases "olukorrast riigis"-kõnes esitatud demograafilist muret.

Putini sõnul väheneb Venemaa rahvaarv iga aastaga ning olukord on kriitiline. Tema sõnul tuleb riigil noori emasid rohkem toetada.

Bushi kirjasõber

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (49) võttis kätte ja kirjutas USA kolleegile kirja, mis ilmselt on maailmas viimaste päevade üks enim räägitud lektüür. 18-leheküljeline tekst sai teisipäeval avalikuks ÜRO ametnike kaudu ja selle ingliskeelset tõlget saab internetis lugeda igaüks.

Läkituses esitab Ahmadinejad Bushile hulga retoorilisi küsimusi selle kohta, kuidas Ameerika tegutsemine rahvusvahelisel areenil läheb kokku USA ja Bushi deklareeritud väärtustega.

Kirja läbib ka usuline temaatika. Nimelt kutsub Ahmadinejad Bushi pöörama Ameerika valitsust tagasi religioossete väärtuste juurde ning kinnitab: "Liberalism ja Lääne tüüpi demokraatia pole suutnud aidata inimkonna ideaale ellu viia."

Kiri ei paku ühtki lahendust lääneriikidega tüliõunaks saanud Iraani tuumaambitsioonide asjus, kuid vähemalt kahes punktis esitab seisukoha, millega Bush ilmselt saab nõustuda: mõistab hukka 2001. aasta 11. septembri terroriakti ning kinnitab, et Saddam Hussein oli mõrvarlik diktaator.

Maamees Jaapanis

Sumomaadleja Kaido Höövelson (21) ehk Baruto on lajatanud – müraki! – siinmail üsna tundmatu ala tõeliselt Eesti spordihuviliste kaardile. Tema võite oodatakse juba peaaegu samasuguse innuga nagu kümnevõistlejate või murdmaasuusatajate etteasteid.

Jaapani kõrgliiga sumoturniiril oli Barutol kolmapäevase seisuga viieteistkümnest matšist kaks võitu ja kaks kaotust. Pöidlad pihku.

Orav viljasalves

Valitsus nimetab neljapäeval Ester Tuiksoo abiministriks kauaaegse Reformierakonna liikme Rain Vändre (39).

Seni töötas Vändre Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse liikmena.

Väärib tähelepanu, et rahvaliitlasest Tuiksoo ei leidnud põllumajanduse abiministri kohale kalamajanduse ja maaelupoliitika valdkonnaga tegelema omaenda parteikaaslast. Kohale saab võimupartneri esindaja, kes nüüd peab oravaparteist lahkuma.

Võimalik, et loogika oli umbes seesama, mille kohaselt Venemaa sõjalennuk saab Eesti territooriumi kohal ametlikult vaatluslende teha. Usalda, kuid kontrolli. Kui nii, siis ehk näeme peagi näiteks kaitseministeeriumis Jürgen Ligile appi tõttamas mõnd tublit koalitsioonikaaslast Rahvaliidust.

Vändre hakkab põllumajandusministeeriumi number kahe kohal saama 80 protsenti ministri palgast. Maaelu sihtasutuse andmetel on ta 1991. aastal lõpetanud Pedagoogikaülikooli, õpib EBSis ärijuhtimise magistriks ja on töötanud varem kaubandusfirmade juhina.