Tänavuse Pärnu finantskonverentsi peaesineja on maailma ühe kuulsama pangandusskandaali peategelane Nick Leeson (39, pildil).
1995. aastal lasi Leeson Singapuri börsil salaja tehtud väärtpaberitehingutega põhja Briti 233aastase ajalooga panga Barings. Aprillikuus Pärnus räägib ta kuulajaile oma elulugu. Lisaks 1,4 miljardi dollarise kahjuga rahaafääridele ja Saksa ning Singapuri vanglates istumisele hõlmab see näiteks edukat võitlust vähkkasvajaga.
Leeson on avaldanud kaks raamatut, ühe oma tegevusest börsimaaklerina, teise aga toimetulekust stressiga. Esimese teose “Rogue Trader” järgi on vändatud ka film. Praegu ongi Leesoni üks põhitegevusi mööda maailma ringi sõitmine ja konverentsi- ning lõunasöögikõnede pidamine. Mehe kodulehekülje andmetel peab ta harilikult tunnipikkuse ettekande ning seejärel vastab küsimustele.
Briti ühe suurema konverentsiesinejate vahendusfirma NMP Live andmetel jääb Leesoni honorar esinemiste eest vahemikku 6000 – 10 000 naelsterlingit
(130 000 – 220 000 krooni), samas kui näiteks Mihhail ­Gorbatšovi kõne maksab miljon krooni ja enam, USA ekspresident Bill ­Clinton ja endine Spice Girl Geri Halliwell aga küsivad kaks miljonit krooni.

Anne Veski sai vene luure käepikenduselt ordeni

Ajakirjanduse andmeil autasustati Anne Veskit Venemaal “Lomonossovi ordeniga”. Kuid Venemaa ametlike ordenite nimekirjas sellist ordenit ei ole. Seda autasu annab välja 2000. aastal asutatud ühiskondlik organisatsioon, mis kannab veidrat nime “Akademija problem bezopasnosti, oboronõ i pravoporjadka” ehk “Julgeoleku, kaitse ja õiguskorra akadeemia”. Akadeemia loomise on otsustanud Venemaa julgeolekunõukogu. Akadeemia president on Viktor Ševtšenko, endine sõjaväe vastuluureülem. Akadeemia tegeleb agaralt Nõukogude Liidu kangelaste ja Venemaa Kuulsuse Ordeni kavaleride mälestuse jäädvustamisega, samuti osaleti aktiivselt möödunud aastal 9. mai pidustuste ettevalmistamisel. Akadeemia poolt väljaantavate autasude nimekiri on ilmekas: Peeter Suure orden, Püha vürst Aleksandr Nevski orden,
M.  Lomonossovi orden, J. V. Andropovi orden, Suure võidu orden.
Juri Andropov oli NSV Liidu Julgeolekukomitee (KGB) ülem, kes lühikest aega jõudis olla ka NLKP Keskkomitee esimene sekretär. Juri Andropovi orden antakse sõjalise, teenistusliku ja kodanikuvapruse eest. Viimati sai selle postuumselt üks vene vastuluure töötaja.
Lomonossovi orden ei ole võrdne ei Eesti ega ka mitte Vene riiklike autasudega. President Rüütel autasustas Anne Veskit Valgetähe V klassi teenetemärgiga. Kanda eespool nimetatud vene meenet koos Valgetähe ordeniga ei kõlba, kuigi mingit otsest keeldu selleks ka ei ole. 

Kirjad jõuluvanale

Prantsusmaa sotsialistide presidendikandidaat Ségolène Royal (53) käis välja ambitsioonika, ent kokkuvõttes ebarealistliku sajapunktise loetelu asjadest, mida ta kõik tahaks riigipeana ära teha.
Soome Helsingin Sanomat märgib irooniliselt, et tegu on justkui kaheksa-aastase lapse kirjaga jõuluvanale, kes soovib arvutimänge, lumelauda ja Harry Potteri raamatut, aga kel pole aimugi, kui palju vanematel kingitusteks raha on.
Loetelu ise hõlmab näiteks miinimumpalga tõstmist, pensionitõusu, kõrghariduse lisaraha stamist, vaeste ja noorte abirahade suurendamist, 120 000 uue riikliku eluaseme ehitamist aastas, töötu abiraha maksmist pärast vallandamist aasta jooksul peaaegu senise palga ulatuses, maksusoodustusi kasumit reinvesteerivatele firmadele jne.
Kust selleks kõigeks raha võetakse, Royal ei märgi, küll aga lubas ta oma programmkõnes kahandada avaliku sektori võlgnevust.
Presidendivalimiste esimene voor on 22. aprillil ja Royali peakonkurent on paremjõudude favoriit siseminister Nicolas Sarkozy (52). Arvamusküsitlused on näidanud varem kummalegi suhteliselt võrdset toetust, viimased küsitlused aga Royali mõningat mahajäämist.

Taktikepp lööb laineid

Orkestrijuhtimine hakkab kujunema Eesti mainekorralduses hilistalviseks trendikujundiks. Sel nädalal ummistas inimeste postkaste Keskerakonna propagandaleht Dirigent, mille fotodel vehib oreli taustal taktikepiga frakis ja valge kikilipsuga Edgar Savisaar. Jaanuari algul tegi aga sarnast komejanti telekaamerate ees Nordea panga juhataja Vahur Kraft. Toona oli tegemist vähemasti otseselt muusikaga seotud üritusega, kus sõlmiti suvise festivali sponsorleping.
Mis aga saab, kui mainekujundajad jõuavad avastuseni, et tänapäeval on enamik muusikat loodud elektrooniliste vahenditega ning seda isegi harjunud orkestrikõla puhul? Ilmselt näeme järgmisena Savisaart sämpleri nuppe keeramas.