Seitsmeaastane taimetark ­Samuli Martin (pildil) avastas Saaremaal vanaema juures suvitades senitundmatu vahtrapuu. Sellist valgekirjute ja säbruliste lehtedega vahtrapuud pole Eesti Dendroloogia Seltsi inimesed varem kohanud ja lubasid ristida ainulaadse leiu avastaja nime järgi Samuliks. See on esimene kord Euroopas, kus puu saab nime nii noore inimese järgi, kommenteeris seltsi president Aino Aaspõllu, kes on noorest dendroloogist tõsises vaimustuses.

Samuli on staažikas taimehuviline. “Eesti taimede kuke­aabitsas” kirjeldatud taimi teab Samuli une pealt (neid on seal kokku 1250). Aga sellega Samuli teadmised ei piirdu.

Kui Samuli looduses käies taimi tutvustama hakkab, vajuvad ka professionaalsetel botaanikutel suud imestusest lahti.

Isal-emal on Samuliga raske, sest poiss koostab praegu raamatut õitsvatest kevadlilledest. Kui pere autoga ringi sõidab ja Samuli teeservas huviväärset taksonit silmab, nõuab ta resoluutselt, et auto kinni peetaks.


Ringhäälingul uus uudistejuht

“Inimesi koondama ma ei hakka,” ütleb oktoobri algusest senise ETV ja Eesti Raadio ühist uudistetoimetust juhtima hakkav Urmet Kook (31). Oma jah-sõna ütles ta selle nädala algul.

Praegune Eesti Päevalehe peatoimetaja asetäitja Kook alustas lehes uudistereporterina, oli pikka aega arvamustoimetaja. ­EPLis saaks tal oktoobri algul oldud kümme aastat. Enne seda töötas ta ajakirjanikuna Lääne Elus ja on proovinud ka raadiotööd Eesti Raadios.

Kohavahetuse võtabki Kook ette seepärast, et kümnendi jooksul on tekkinud tunne, et kõik on juba mitu korda nähtud ja kõik kordub. Näiteks kolmed parlamendivalimised ja kahed presidendivalimised.

Kavade kohta ETVs ja raadios toob Urmet Kook vaid paar näidet. ““Aktuaalses Kaameras” kipub mõnikord liialt esile ametkondlik ja pressikonverentside info,” ütleb ta. Tuleks veidi rohkem ise uudiseid otsida, allikaid leida ja eluga kursis püsida.

Majandusuudistega tegeleb AKs üks inimene, mida on selgelt vähe. Kuigi turvalisus on Eestis inimeste suuremaid muresid, pole AKs ühtki krimivaldkonnale spetsialiseerunud reporterit.


Valimisvõitude arhitekt lahkub

Üks mõjuvõimsamaid USA ametnikke, president Bushi kauane nõunik Karl Rove (56), lahkub ametist.

Rove pole küll USA poliitikas väga armastatud kuju, ent keegi ei eita tema otsustavat rolli vabariiklaste valimiskampaaniate kujundamisel, mis viisid George W. Bushi kaks korda valimisvõidule ja Valge Maja peremeheks.

“Bushi ajuks” nimetatud Rove’il ei õnnestunud aga viimatistel Kongressi valimistel vältida vabariiklaste allajäämist. Ka Bushi paremad päevad presidendina on kahtlemata möödas ja võimekas nõunik-strateeg sulgeb enda järel Valge Maja ukse ilmselt õigeaegselt.


Krokodillid tahtsid talunikku nahka panna

Austraalias pidi hobuselt kukkunud farmer varjama end näljaste krokodillide eest seitse päeva puu otsas, enne kui mees päästeti.

Farmer David George (53) veetis oma aega puu otsas muu hulgas sellega, et karjus elukatele “Ma ei kuku alla, kaabakad!”, kirjutab Daily Telegraph.

Meest otsiti kaua ja leiti helikopterite abil.