29aastane justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika asekantsler Martin Hirvoja tõusis avalikkuse tähelepanu tulipunkti nn puhumisreidide ärakeelamise eelnõuga. Nagu harilikult ikka, on ka see lugu lihtsustatud pealkirjadega võrreldes mitmeplaanilisem.

Valmiva korrakaitse eelnõu üks eesmärk on anda politsei tegutsemistele põhiseaduslik alus. Praegusel hetkel tegutseb politsei 14 aastat vana seaduse järgi. Rahvale seletada on Hirvojal tulnud muidki segaseid asju, näiteks nn Delfi eelnõu, mis praegu parlamendis toppab.

Martin Hirvoja alustas oma tööalast karjääri Pärnu prokuratuuris. Tema ehk tuntuim kohtusse läinud lugu oli seal autoregistrikeskusest juhilubade ostmise juhtum.

Hiljem töötas noormees riigiprokuratuuris. Enne justiitsministeeriumi asekantsleriks asumist oli Eesti suurima tööpiirkonnaga Põhja Ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör.

Eurovastane külaline

Äsja Tallinna väisanud Tšehhi president Václav Klaus (64) on üle Euroopa tuntud oma parempoolselt suunalt tulevate kriitikanooltega Brüsseli suunas.

Kui enamasti paistavad Euroopa riikide juhid silma euroliidusõbralikkusega, mis ulatub isegi kaugemale valitsetavate seas levinud suhtumisest, siis Klaus on täiesti vastupidine näide. Ta on korduvalt kutsunud ELi laiali saatma ja asendama vabakaubanduspiirkonnaga.

Kui 2003. aastal käis Eestis euoreferendumi eelne debatt, viitas näiteks Keskerakonna esimees Edgar Savisaar just Klausi skeptilistele seisukohtadele. "Lugesin hiljuti üht Tšehhi presidendi Václav Klausi esinemist, kes leiab Nõukogude Liidul ja Euroopa Liidul palju sarnaseid jooni," rääkis Savisaar toona Ekspressi usutluses.

Klausi positsioon sarnaneb Eesti kohalike eurokriitikute Ivar Raigi ja Martin Helme omaga, kes samuti põhjendasid vastuseisu euroliidule eelkõige Eestis majandusvabaduse kärpimise ohuga. Nagu ka ekspeaminister Mart Laar, on Klaus Milton Friedmani ideede toetaja.

Siberi elevants

Siberi kalurite hiljuti avastatud terve eelajaloolise mammuti luukere on haruldane, kuid mitte ainukordne avastus.

Igijääga kaetud Siberi alad peidavad endas palju ürgajast säilinud asju, sealhulgas tolleaegseid elukaid. Jää sulades ilmuvad haruldused välja ja satuvad parimal juhul muuseumi, nagu Peterburi zooloogiamuuseumis juba ammu välja pandud mammut.

Krasnojarski kandis välja ilmunud mammutiluud leiti BBC andmetel siis, kui piirkonda kimbutanud tulvaveed taandusid. Mammut oli tõenäiliselt elanud 50aastaseks.

Esialgu on teadmata, kas haruldus õnnestub ka maast välja kaevata.

Teritab kultuurikriitikat

Eesti Päevaleht on juba aasta aega otsinud kultuuriosakonna juhatajat. Nüüd on neid otsinguid pärjanud edu.

26. juunist alates hakkab selles ametis tööle praegune kirjanduslisa Arkaadia toimetaja Kätlin Kaldmaa (35).

Kaldmaa on tuntud tõlkijana (11 suuremat raamatut inglise keelest) ja avaldanud luuletajanime Kätlin Kätlin all luulekogu 1995. aasta noorte luuletajate "Kassetis".

Kuigi Päevalehe kuulutuses esitatud nõudmised tekitasid kultuuriajakirjanikes nõutust, sest juhatajaks otsiti universaalgeeniust, kes oleks kodus nii klassikalises muusikas kui ka moodsates ideedes, ei tekita uus amet Kaldmaas hirmu. Klassikat ta ei karda ja kolumnide kirjutamise vastu pole tal midagi – telesarja "Seks ja linn" tõlkimine on selleks juhatust andnud.

"Tahan tuua kultuurikriitikasse teravust, rohkem värve," ütleb värske juhataja. "Kultuur on väga ilmekas, aga kultuuriajakirjandus pole järele tulnud. Tahan seda järele aidata."