Möödunud laupäev tõi eestlastele toreda üllatuse. Ülemaailmne žürii andis 10. Tallinnas toimunud rahvusvahelise koorifestivali dirigendipreemia noorele Eesti dirigendile Triin Kochile (31, pildil). Festivalil koore juhatanud enam kui 40 dirigendi hulgast torkas Triin silma nii publikule kui ka mainekale žüriile.

Triin on mitmete legendaarsete koorilugudega näidanud uut kvaliteeti ja lugude sügavat sisu – isegi nii, et mõnede tema koorilugude interpretatsioonidest räägitakse kui seni parimatest. Kui Triin tunnistati 2004. aasta nooreks dirigendiks, võis aimata, et see tunnustus ei jää talle viimaseks. Ei jäänudki – läinud aastal noppis Triin oma koori, Tartu Ülikooli kammerkooriga, ka dirigendi eripreemia Eesti kammerkooride festivalilt.

Kui Triinule saaks midagi kinkida, ütleb üks tema hea sõber, siis kindlasti vabu päevi. Nendest on endale kõrge lati seadnud Triinul alati puudus!

Valmistab Saaremaal peavalu 

Mäger, tuntud kui ettevaatlik ja vaevumärgatav loom, tekitab saaremaalastele tuska, kirjutab ajaleht Meie Maa. Selgub, et keskmise koera suurune, kauni triibulise peaga ja inimesele – erinevalt konnadest ja vihmaussidest – täiesti ohutu loom on kolinud elama vähem kasutatavate majade ja suvilate lähedusse. See aga inimestele ei meeldi. Lahendus saar­laste peavalule on niisugune – keskkonnateenistus lubab sealsetel jahimeestel tänavu küttida veel rohkem mäkrasid kui mullu, mil kuuli läbi leidis otsa 92 looma. 

Kutsub kuulama mõistuse häält 

Tallinna ülikooli võrdleva poliitika professor Raivo Vetik (49) on üks 12 teadlasest, kes saatsid valitsusele pronkssõduri paigalejätmist pooldava kirja. Mis selleks ajendas? “Nägime, et valitsus liigub väga vales suunas. Suunas, millel võivad olla traagilised tagajärjed. Kohapeal toimuv kähmlus on üks, pikaajaline konflikt teine võimalus.” Vetiku sõnul käsitleb valitsus pronkssõdurit kahjuks kui Eesti ja Venemaa vahelist küsimust. “Tegelikult on probleem valitsuse ja siinse venekeelse elanikkonna vahel. Venemaa Venemaaks, meie peame siin koos venelastega edasi elama. Pärast monumendi teisaldamist pole aga väga pika aja jooksul võimalik venekeelset elanikkonda lepitada,” leiab Vetik.

Mis vastukaja kolmapäev kirja autoritele tõi? “Vastukaja tuleb netikommentaaridest, kus leitakse, et olen reetur. Ma ei nõustu sellega. Pronkssõdurisse saab suhtuda emotsionaal­selt, ühiskonnateadlasena aga leian, et tegu on liiga tõsise küsimusega, et valitsus võiks endale siin emotsioone lubada.” 

Lubab maa lastega täita

Lubab maa lastega täita
Imekaunis ministriproua Urve Palo lubab rahvale pereväärtuste osas eeskuju näidata, tõsi küll, ilma üksikasjadesse laskumata. Mis veel toredam – nelja aasta pärast saab iga lapsevanem panna oma lapse talle sobivasse lasteaeda, nimetab Palo üht oma eesmärki ministritöös.

Lajatab retsidele täiega

Narva prokurör Innokenti Menšikov (33) väärib tähelepanu oma haruldase ranguse tõttu. Tema “kunded”, Narva ja Sillamäe narkokurjategijad, saavad kohtus tihtipeale nii range karistuse, et mõni “keskmine” prokurör ei raatsiks sellist isegi mõrvarile küsida – näiteks läinud nädalal mõistis kohus Menšikovi nõudmisel 17 (!) aastaks vangi mehe, kes sundis Sillamäel kaht poissi peksu ja tapmisähvardusega amfetamiini müüma. Tõsi, see kohtuotsus ei ole veel jõustunud. Aga on veel mitmeid narkokriminaale, kelle Menšikov viimase aasta jooksul vähemalt kümneks aastaks trellide taha on saatnud.

Ajal, mil kurjategijad muutuvad aina jultunumaks, karistused aga aina leebemaks, on selline suhtumine igati tervitatav.