Tartumaa Põllumeeste Liidu juhatuse esimees rahvaliitlane Jaan Sõrra (51) seisab kaljuna oma korduva avalduse taga, et Brüsselis töötavate ja Eesti suhkrutrahvi otsustanud Euroopa Komisjoni ametnike kujul on tegemist “rämpstoiduga harjunud eurobürokraatidega”.

“Olen käinud ise Brüsselis, olen söönud nende sööklates. Seal on asi nii hamburgeri tasemel!” põhjendab ta Ekspressile. “Kiirtoitu on päris palju. Ka hamburgeriputkasid on palju rohkem kui meil.”

Sõrra lisab veel muljeid europealinnast: “Metroos vaatad: igal teisel on hamburger või ka pitsa näos ja sööb!”

Tartu põllumeeste juht teeb siiski möönduse, et võib-olla vähemalt kõrgemad ametnikud Brüsselis ei pea kogu aeg hamburgerit järama. “Need on kõrgepalgalised ja seal on neile eraldi sööklad, kuhu meiesugust ei lastagi! Ma ei tea, võibolla nad söövad kas või kogu aeg mahetoitu.”

Sõrra on koos mõttekaaslastega algatanud kampaania, mille käigus kogutakse Eesti kodudes keedetud moosi purke, et need siis Brüsselisse saata.

1999. aasta augustis korraldas Sõrra ühe tuntuma Eesti põllumeeste väljaastumise – meeleavalduse Toompeal, mille käigus tariti kohale kaks elavat siga. “Ma olin tolle ürituse stsenaariumi taga tõesti, aga need sead ei olnud meil kavas. Need tõi kaasa üks talunik, kes ei mõelnud asja lõpuni läbi.”

Rahvamuusikateaduri tantsupidu

Riigi esileedi Ingrid Rüütel tähistab sel nädalal üpris töiselt oma 70 eluaasta juubelit. Reede õhtul õnnitletakse teda Tallinnas Olümpia hotelli konverentsisaalis, kus toimub rahvusvaheline konverents “Individuaalne ja kollektiivne pärimuskultuuris”. Autorid esitlevad seal ka Ingrid Rüütli ja Ene-Margit Tiidu raamatut “Pärimuskultuur Eestis – kellele ja milleks”.

Laupäeval korraldab Eesti Folkloori selts oma asutajaliikme Ingrid Rüütli tähtpäeva puhul Kihnu tantsupäeva Tallinnas Mustpeade majas. Selle eestvedaja on folklooriansambel Kihnumua Katrin Kumpani juhatusel.

Neljapäeval, oma juubelipäeval võtab proua Ingrid Rüütel õnnitlusi vastu Tallinnas Kadrioru presidendilossis keskpäevast kella kolmeni.

Rahakotiraudade hoidja lahkub

Tallinna rahandusjuht Ahti Kallaste on tuntud selle poolest, et oskas ametis püsida hoolimata kõigist linnajuhtimist raputanud poliitilistest tõmbetuultest. Seda paremini on ajastatud tema eilne lahkumisavaldus linnapea Tõnis Paltsule, sest hetkel valitseb Tallinnas sisuliselt interregnum.

Ametlik põhjendus: “Üle viie aasta ei tohiks üks juht ühe koha peal olla. Vastasel korral hakkab ta muganduma.”

Linna rahakoti hoidmisele pühendatud aastate jooksul pidi Kallaste korduvalt tegema rahuliku näo, seistes ise silmitsi poliitikute soovide pärast lõhki aetud eelarve ja ohtlike laenukavadega.

Ta pidi murdma piike ka oma endise tööandja, rahandusministeeriumiga. Sealt tulid suunised kärpida linna laenuvõtmist. Kaks aastat tagasi tuli minna isegi linnaeelarve vähendamisele. 

2001. aastal aga vahetasid toonane rahandusminister Siim Kallas ja linnapea Palts Tallinna rahaasjade vaidlemise taustal omavahel iroonilisi kingitusi – raudkangi ja peegli.

Kanamaias murdja ehmatas Eestit

Põlvamaalt saabunud teated kanakarja hukkumisest oleksid peaaegu vallandanud üleriigilise paanika. Infopuuduses viirastus rahvale kõige hullem: kuri linnugripp ning selle inimesele ohtlik vorm H5N1, millest kardetakse muteerumisel vallanduvat ülemaailmset epideemiat, ongi juba jõudnud Eestimaale.

Õnneks selgus laborianalüüsist, et paarikümnel surnud kanal polnud ei linnugrippi ega ka muud nakkushaigust. Ilmselt on süüdlane olnud lihtsalt mõni väiksem murdjaloom – tõenäoliselt tavaline tuhkur. Levinud hirme arvestades on tegemist lihtsalt suurepärase uudisega.