See on esimene talv, kus suusahüppajate autasustamistel võib Janne Ahoneni näol näha naeratust, kuigi üsna vaevutajutavat. Põhjanaaber oli kuni tänavuse hooajani kuulus eelkõige kahe asja poolest: esiteks, ta ei naerata kunagi, teiseks - ta ei võida kunagi!

Tõsi küll, kaheksa aastat tagasi tuli (seni ainus) MM-tiitel ja mullu tosin hooaega kestnud karjääri esimene MK-üldesikoht, kuid näiteks individuaalset olümpiamedalit mehel polegi.

Kuid tänavusel hooajal näib kõik teisiti. 11st MK-etapist koguni kümme võitu, sealhulgas kuus järjest (rekord!). Lisaks kõigutamatuna näiv ülekaal kuulsal Nelja Hüppemäe turneel, kus kohe võib tulla ajalooline, ja seni ainult sakslase Sven Hannawaldi saavutatud jackpot. Kui nii edasi läheb, kas on hooaja lõpuks mehel suu kõrvuni?

Karpov tuleb Kerest meenutama

Kolm aastat on spordiselts Kalev meelitanud eksmaailmameistrit Anatoli Karpovit kiirmaleturniirile “Meenutades Paul Kerest”. Kuid kuulus mees pole maleväliste asjatoimetuste kõrval aega leidnud. On ju ta Venemaa parlamendi ülemkoja ehk föderatsiooninõukogu esimehe nõunik, üleilmse rahufondi president ja ka ÜRO regionaalne saadik Venemaalt.

Tänavu ta tuleb. Esmakordselt Eestisse maletama.

Sportlikus mõttes pole Karpov praegu enam tippude tipp. Muidugi kui nii saab öelda FIDE edetabeli 29. koha mehe kohta.

Kalevi peasekretär Reio Ojavere ütleb, et Karpov on legend, kelle vastu tunnevad huvi ka need, keda turniir sportlikus mõttes nii väga ei huvitagi. “Ja siiski, ta on ikkagi ka sportlikus mõttes tipptegija, kes turniiri taset kahtlemata tugevdab,” kinnitab Ojavere.

Nii nagu mitmed varasemal ajal turniirile kutsutud male suurkujud, ei küsi ka Karpov osalemise eest hiiglaslikku honorari. Siiski midagi ta saab, aga kui palju, seda Kalevi peasekretär ei avalikusta. Ütleb vaid, et see summa on ikka palju väiksem kui ta tavaliselt turniiridel osalemise eest küsib. “Eks siin on oma osa nn Kerese fenomenil, et maletipud on nõus tavataksist väiksema raha eest turniirile osalema tulema. Tullakse pigem austusest meie malelegendi vastu.”   

Karpov oli maailmameister 1975-1985 ja 1993-1999.

Eestlastest on ainsana Karpovit turniiripartiis võitnud Hillar Kärner 1972 Moskvas. Paul Keres kohtus kokku 10 maailmameistriga ja on kõiki neid peale Karpovi ka võitnud. Samas ei ole ta Karpovile kaotanud: nad mängisid kaks korda viiki (1972 San Antonios ja 1973 Moskvas).

Kavalad hundid

Virumaal asuva Laekvere küla jahimehed on küll üritanud tabada külas palju kurja teinud viieliikmelist hundikarja, ent seni pole neil õnneks läinud. Suvel hulga lambaid ja ketikoeri murdnud nahaalsed soed olla eriliselt kavalad. “Päris normaalsed hundid need ei ole,” ütles Laekvere jahiseltsi esimees Tõnu Krooben Eesti Päevalehele. “Vanasti oli nii, et kui hunti natuke hirmutada, siis ta proovis ummisjalu metsast põgeneda, need aga uitasid ajumeeste eest ära, murdsid veel kitse maha ja tulid metsast välja alles öösel.”  

Jüri Pihli kummaline manööver

Küsime, mis põhjusel läks poolteist aastat tagasi riigi peaprokuröriks saanud pikaaegne Kapo juht Jüri Pihl justiitsministeeriumi kantsleriks?

Minister Ken-Marti Vaher ütleb: “Justiitsministeerium tegeleb riigi kriminaalpoliitika kujundamisega ning Jüri Pihlil on selles valdkonnas suured kogemused.”

Rahvas, kelle mõtteid võib lugeda Delfi foorumist, arvab aga nii: “On kummaline, et erudeeritud ja informeeritud, ka intelligentne hr Pihl asub töötama ühe rullnoka alluvuses. Midagi nagu ei klapi.” Või siis: “Kas Justiitsile antakse nüüd ka kohe jälituse eri- ja erandtoimingute tegemise õigus? Kas jälle kriminaalpolitsei, ekspertide ja ka KAPO ülevõtmine päevakorras?”